Varaordfører Åge Rusten sier han ble mer enn overrasket da Hurtigruta røpte at Stokmarknes blir hjemmehavn for MS Richard With.

– Jeg så for meg en vanlig gaveoverrekkelse søndag, og ante ingenting om dette. Det var en topp gave å få, og det varmer et hadselhjerte. All honnør til Hurtigruta som gjorde dette. Kanskje er jeg litt kravstor midt oppe i det hele, men vi får bare håpe at dette kan føre til noe mer, og at alle skip på sikt kan få Stokmarknes som hjemmehavn, reflekterer Rusten «dagen derpå».

Søndag var det folkefest på Stokmarknes, da Hurtigruten markerte sin 130-årsdag. På denne dag var det samtidig 30 år siden fartøyet MS Richard With hadde sin aller første avgang.

Folkefest

Rusten sier hele dagen søndag ble en historisk og flott dag på alle måter. Han ser nå fram til å kunne se MS Richard With med navnet Stokmarknes i baugen.

– Det var en folkefest av dimensjoner som toppet seg med nyheten om at fartøyet melder flytting heim. En stor dag, fastslår varaordføreren.

Det var 2. juli i 1893 at kaptein Richard With kastet loss da dampskipet Vesteraalen satt kursen fra Trondheim til Hammerfest. De siste årene har MS Richard With hatt Tromsø som hjemmehavn.

– Stokmarknes er jo virkelig opphavet for der historia vår startet. Det er noe med å huske hvem en er og hvor en kommer fra. Vi tar det med oss i framtida, og da er Stokmarknes utrulig viktig.

Det sier administrerende direktør i Hurtigruta Norge, Hedda Felin til NRK Nordland.

– Det føles helt fantastisk, det har jeg virkelig fått kjenne på i dag. 130 år med historie, en veldig stolt historie, fortsetter hun overfor statskanalen.

Formelt sett betyr dette at Hurtigruta får tilhørighet til Stokmarknes. Men kunngjøringa har også symbolsk verdi, ifølge Felin.

– Det er et viktig symbol å se Stokmarknes på hekken, som jeg vet mange her er stolte av å se, utdyper hun.