Akkurat hvor mye plast som finnes i havet, er ikke så lett å beregne. La oss i denne omgang bare være enige om at det er mye.

Ifølge Miljødirektoratet er plast det aller verste av alt mennesket legger igjen i havet. «Plast bruker svært lang tid på å brytes ned, i motsetning til papir og matavfall», skriver de på sine nettsider.

Nå har forskere undersøkt hvordan alle plastbitene påvirker koraller og evnen deres til å bygge rev.De har dykket ned i 159 korallrev i Sørøst-Asia og Stillehavet for å se hva plasten gjør med helsa til korallene, skriver forskning.no.

Forskerne har beregnet, det er jo ikke mulig å telle dem, at det flyter 11 milliarder plastbiter blant korallene i dette område, og de antar at tallet vil stige med 40 prosent innen 2025.

Mer plast – mye mer sykdom

Resultatene var lite lystige for korallene. Risikoen for å bli syk var 20 ganger så stor når de var i kontakt med plastsøppel.

En av sykdommene de er mer utsatt for, er såkalt korallbleking.

Plasten kan ha med seg blindpassasjerer i form av bakterier som er fremmede og farlige for korallene. Skarpe plastbiter kan også lage sår i korallene, som igjen gjør dem til lettere bytter for sykdomsfremkallende basillusker.

– Det som er problemet med korallsykdommene, er at når korallvevet først forsvinner, så kommer det ikke tilbake, sier forsker Joleah Lamb i en pressemelding.

Området forskerne har undersøkt, er verdens kanskje verste når det gjelder plastsøppel. Selv om Australia har ganske lite av det, er det 50 ganger så mye i Indonesia. Ni av de ti største plastsøppelprodusentene i verden befinner seg i Sørøst-Asia.

– Plastforurensningen dreper korallene, sier professor Drew Harvell ved Cornell University.

Hun og medforskerne er bekymret for korallene og alle de millionene av mennesker som har sitt levebrød fra dem.

45 kilometer langt

Selv om korallrev er noe mange forbinder med tropiske farvann, finnes det koralrev også i nord.

Enkeltrev kan vokse som store hauger og bli opptil 50 meter høye. Flere kan vokse sammen til å danne lange sammenhengende forekomster av koraller. Da kaller vi gjerne forekomsten for et korallrevkompleks, ifølge Havforskningsinstituttet.

Det største, Røstrevet, ligger på sokkelkanten utenfor Lofoten og er rundt 45 km langt.

Den enkelte korallkoloni kan sannsynligvis bli noen hundre år gammel før den eldes og brekker i stykker, mens revene eller revkompleksene kan bygges opp gjennom tusener av år. Noen av revene våre er nærmere 9000 år gamle.

Korallene koloniserte områdene våre etter den siste istiden, og nå finnes de fra svenskekysten til og med Finnmark, i fjordene og kystnære havstrøk og på kontinentalsokkelen og -skråningen ned til om lag 400 m. Den grunneste forekomsten finner vi i Trondheimsfjorden på 39 meter.

Ellers i verden har denne arten en vid utbredelse og finnes i Atlanterhavet, Stillehavet, Det indiske hav, Middelhavet og i Mexicogolfen.