Tre lokalradioer i Vesterålen har nådd 30 år på lufta. Nå er fremtiden mer usikker for de fleste av dem. Men Bø-ordfører Sture Pedersen er klar i sin tale:

- Jeg vil stå på barrikadene for at vi fortsatt skal ha Radio Bø i fremtiden, sier han til VOL.

Les også: Radio Bø fyller 30 år

1. januar neste år slukkes FM-nettet. Men lokalradioene har fått fem år på seg for å gå over på DAB-nettet. Men hva politikerne egentlig vil finne på for at de som ikke har økonomi til store tekniske investeringer, er mer uklart. Mange styreledere venter spent på mer informasjon.

Radio Hadsel, som er eldst på lufta, har allerede markert sine 30 første år. Radio Øksnes rundet de 30 i januar og til helga er Radio Bøs tur til å feire.

Styreleder Arne Osnes i Radio Bø har vært med på ferden i lang, lang tid og håper på nye markeringer også i fremtiden.

Optimistisk Radio Bø

Han påpeker at selv om lokalradioene får fem år på seg, vil situasjoen fra årsskiftet være en helt annen. Så og si alle lyttere har da innstilt seg på DAB og sendinger på FM-båndet vil det være heller tynt med.

- Akkurat nå arbeider vi med hva vi kan gjøre og hva som må gjøres. Om det viser seg økonomisk mulig å gå over på DAB-nettet så gjør vi det. Så må vi se på hvor stort område vi skal dekke. En total investering på rundt tre millioner kroner kan det fort bli. Men det er selvfølgelig ikke nødvendig fra dag én. Minstmålet må være å dekke de samme områder som i dag.

- Har dere hatt kontakt med Radio Øksnes og Radio Melbu for et eventuelt samarbeid?

- Nei, men vi blir å ta kontakt og se om vi kan være diskusjonspartnere.

Les også: DAB gir store utfordringer og kostnader for Radio Bø

Viktig kulturbærer

Bø-ordføreren påpeker hvor viktig det er å opprettholde Radio Bø som en kulturbærer.

-Som ordfører har jeg tidligere signalisert til det politiske miljø hvor viktig denne saken er. Lokalradioen skal vi fortsatt ha i fremtiden, noe jeg også har tatt opp både med fylket og departementet, da på generell basis. At radioen runder 30 år viser dens berettigelse, så dette skal vi få til. Jeg håper å få feire flere 10-år fremover.

Styreleder Osnes mener at det ikke er noe problem for kommunen å støtte radioen økonomisk. Det kan gjøres på lik linje med andre bedrifter.

Radio Øksnes avventer

Peter Jacobsen er daglig leder i Radio Øksnes og har ikke noe ønske om å slå seg sammen med Radio Bø.

Saken er ikke konkret drøftet i styret og han mener det trengs mer informasjon fra sentralt hold før man kan se inn i fremtiden.

- Jeg har hørt om nødvendige investeringer fra 250.000 til 3-4 millioner kroner. Hva som er reelt vet jeg ikke og investeringer på denne størrelsen vil være nesten umulig. Men det er helt idiotisk å stenge FM-nettet så tidlig.

- Hva med et samarbeid med Radio Bø, som ser muligheten til å foreta de nødvendige investeringer?

- Det har ikke vært diskutert. Men skal radio Bø sende i alle kommunene er lokalradioens tid fullstendig over. Det vi være dramatisk å bare ha en storregionradio. Om politikerne ønsker at lokalradioer skal bestå, bør de komme med støtteordninger, sier Jacobsen.

Radio Øksnes rundet 30 år 19. januar i år.

- Vi har lyst til å drive videre og gi publikum en ren lokalradio, avslutter han.

Tror fortsatt på FM

I Radio Melbu er det Sverre Tåga som er styreleder. Også han har vært med i en mannsalder, både som ansvarlig redaktør og styreleder, siden oppstarten  6. februar 1985.

- Vi hopper ikke på en utbygging til DAB sånn med det samme. Det har vi ikke økonomi til.Og jeg ser ikke overgangen fra FM-båndet som problematisk. Vi oppfordrer våre lyttere å beholde FM-radioen, så vil vi sende så lenge vi klarer. Jeg tror heller lokalradioen vil få en opptur, så derfor frykter jeg ikke DAB, sier Tåga.

Les også: - Jeg føler meg sensurert av Radio Bø

Ikke samarbeid

Når det gjelder fremtidig konsesjoner, har de vært videreført for ett år om gangen for lokalradioene. Hvordan det blir fremover er mer usikkert. Men Tåga regner med at også for Radio Melbu vil konsesjon ikke by på problem.

- Hva med et samarbeid med radio Bø?

- I dag sier jeg det ikke som en mulighet og sier definitivt nei. Men så langt har det ikke vært noe tema.

- Tror du på økonomisk støtte fra kommune og innbyggere fremover, dersom dere skulle bestemme dere for å investere?

- Jeg beklager å måtte si det, men det tror jeg lite på. Men én ting må jeg understreke. Vi er også en beredskapsradio og vil være på lufta på FM-båndet når det blir behov for det, sier Tåga.