Da hovedutvalg teknisk møttes i august, blant annet for å diskutere spørsmålet om ny veitrasé til Vornes, ble habiliteten til Høyres representant Inge Nilsen diskutert.

Nilsens eiendom vil bli berørt ved at kommunen velger en veitrasé langs sjøen, og administrasjonen reagerte på at Nilsen, i behandling av samme sak, ble vurdert som inhabil i ett hovedutvalgsmøte, men habil i det neste. De rådet hovedutvalget til å behandle saken på nytt uten Nilsen, noe utvalget avviste da de møttes i august.

Anonyme brev

I samme møte tok de opp et brev som var sendt til kommunen, signert «beboere på Sandvikbakken», hvor det ble stilt spørsmål om Nilsens habilitet i de nevnte møtene. Hovedutvalget reagerte sterkt på at brevet, som ikke var undertegnet med navn, ble publisert i den offentlige postjournalen. Et enstemmig utvalg stilte seg bak en uttalelse som ble sendt til ordfører og formannskap, om endring av praksis for føring av anonyme henvendelser i postjournalen.

– HT registrerer av et medlem av HT blir beskyldt i et anonymt brev til Kommunen at vedkommende var inhabil i en sak. På den bakgrunn kan det være passende spørsmål å stille om rutiner på hva som registreres i postjournalen, når det brev er anonyme? skrev hovedutvalget i henvendelsen.

– Det er belastende nok å være politiker om en ikke også skal få anonyme  påstander i postjournalen. Vi håper at ordfører og formannskapet tar spørsmålet om anonyme henvendelser til vurdering i føring av postjournal, avsluttet de.

– Helt kurant spørsmål

VOL stilte spørsmål til hovedutvalgsleder Torgeir Larsen om hva de anså som problematisk med publiseringen.

Når et brev uten avsender blir tatt inn i postjournalen gis det en slags autoritet. Hadde det vært undertegnet med navn, er det greit, men når slike beskyldninger kommer anonymt bør de ikke tas inn i postjournalen, sa Larsen til VOL for noen uker siden.

VOL stilte også spørsmål til offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen om saken.

At et et brev er sendt inn anonymt gir ikke kommunen anledning til å la vær å journalføre det. Det hevdes også at det fremsettes en beskyldning mot politikeren. Det er det vel heller ikke grunnlag for å si. Det stilles bare spørsmål om han er habil etter lovens krav. Det ligger ingen beskyldning i det. Det er et helt kurant spørsmål. Jeg ser derfor ingen grunn til at brevet skulle unntas offentlighet, sa Bodahl-Johansen til VOL.

– Ikke unntak

Ordfører har nå spurt Fylkesmannen om råd i saken, som har uttalt følgende:

Det er ikke noe unntak for anonyme henvendelser til kommunen. Slike skal også føres med mindre det er snakk om feilsending. Fylkesmannen vil avslutningsvis bemerke at brev av 15.06.17 ikke kan unntas fra offentlighet og at dette uansett skal journalføres, skriver Tor Sande til kommunen.

Ordfører Karianne Bråthen legger til følgende i sitt svarbrev til hovedutvalget:

Samtidig vil undertegnede gjøre oppmerksom på at innbyggernes ve og vel blir tatt hensyn til ved mottakelse av brev. Man er ikke ukritisk til hva som offentliggjøres, skriver Bråthen.

Hun legger også til at habilitet i politiske saker er viet for lite oppmerksomhet i Øksnes.

Som folkevalgte i et politisk organ er vi offentlige personer og har dermed et ansvar for å sikre at innbyggerne har tillit til de vedtak som fattes. Med bakgrunn i denne henvendelsen fra dere, vil jeg som ordfører be om at veilederen for habilitet i kommuner og fylkeskommuner settes på dagsorden og gjennomgås i de politiske organene. I tillegg vil det bli innkalt til folkevalgtopplæring, der dette blant annet vil være tema, skriver ordføreren.