Er du klar over at feil pakking kan få bilen din til å opptre nærmest som et såpestykke på veiene, og gjøre løse gjenstander til dødelige prosjektiler ved kollisjon?

Hver fjerde bilist vet ikke hvordan de skal pakke de tyngste tingene i bilen når de drar på tur.

- Feil pakking påvirker bilens kjøreegenskaper og kan i verste fall føre til ulykker, advarer Ketil Voll i Tryg Forsikring.

I en landsomfattende undersøkelse Respons har utført for Tryg svarer til sammen 27 prosent av de spurte enten at de ikke vet hvordan de skal pakke de tyngste tingene i bilen når de skal på tur, flytte eller frakte tunge gjenstander.

- Det er viktig å pakke bilen riktig før en skal dra på tur. En fullpakket bil får endret sine kjøreegenskaper og kan være vanskelig å holde på veien. De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet. Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket - det kan endre bilens kjøreegenskaper radikalt. Skiboksen er ikke beregnet for mer enn maksimalt 50-75 kilo, sier Ketil Voll, som er seksjonsleder for bilskade i Tryg.

Kvinner og unge mest usikre

Det er særlig kvinnelige bilister og bilister under 30 år som er usikre på hvordan bilen bør pakkes. Mer enn en tredjedel i begge disse gruppene svarer at de ikke vet dette.

På landsbasis er det flest i Trøndelag og Nord-Norge som vedgår at de ikke er trygge på dette, mens Østlendinger og Sørlendinger har best kunnskaper om pakking av bil.

Av de som vurderer seg selv som dårligere sjåfører enn gjennomsnittet oppgir nesten halvparten at de ikke kjenner til hvordan tunge ting bør pakkes i bilen.

Viktig å sikre løse gjenstander i bilen

En studie gjennomført av Norsk Luftambulanse viser at løs bagasje gir personskader i svært mange trafikkulykker. 190 ulykker er gjennomgått, og i 39 prosent av dem forårsaket løse gjenstander i bilen personskader. To par ski blir for eksempel til en bombe på 150 kilo i en kollisjon med forholdsvis lav fart.

- Husk også å sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ved har oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer sjåfør eller passasjerer, fremholder Ketil Voll.

Selv små gjenstander som termos, mobiltelefoner og vesker kan volde stor skade i en bilulykke.

- Løse gjenstander i bilen kan fort bli dødelige våpen ved en bråstopp.

Det er også viktig å være godt skodd før en drar ut med fullpakket bil.

- Å unnlate å fylle luft i dekkene gir dårligere veigrep og blir det samme som å gå med tøfler på isen, forklarer Voll.

Skulle uhellet være ute, er det hjelp å få. Skadesjef Voll oppfordrer bilistene allerede før avreise, å sette seg godt inn i hva de skal gjøre i så fall:

- Husk å ha all nødvendig dokumentasjon med i bilen. Ha også med telefonnumre til alarmsentralen vår, dersom noe skulle skje eller en får motorstopp i utlandet. Det kan være lurt å plassere viktige telefonnumre i mobilen, oppfordrer han.

- Husk også å alltid ha varme klær og fottøy lett tilgjengelig i bilen, foruten reklefsvesten dersom en må ut i mørket.

Tryg har også en gratis reise-app "Trygg på reise", som hjelper deg med alt fra mistet bagasje og kredittkort til sykdom og biluhell. Du trenger ikke å være Tryg-kunde for å bruke denne appen, som er tilgjengelig for både iPhone og androide telefoner.