Kommunestyret i Bø vedtok onsdag å innføre eiendomsskatt på verk og bruk.

Vedtaket innebærer at første året skattlegges ”verker og bruk”, samtidig som det gjennomføres taksering av privatboliger. Fra 1.1 2016 skal det innføre eiendomsskatt på resten av eiendommene.

-Alle må bidra

Tor Andersen fra Senterpartiet var ikke for eiendomsskatten, men mente at den var nødvendig.

– Jeg betaler min skatt med glede, men er ikke prinsippet interessert i å betale mer. Men om eiendomsskatt kan bidra til at vi fortsatt kan gi gode tilbud til befolkningen, ener jeg vi skal innføre det, sier han.

Svein Helge Martinusen fra Venstre, understreker hvor viktig det er at alle bidrar til fellesskapet.

– Vi har kommet til erkjennelse at vi må balansere økonomien, og derfor er eiendomsskatt viktig, sier han.

Dyrt

Frp var imot eiendomsskatt fra 2016.

– En snakker om at det er så billig å bo i Bø, men det er det ikke. Det koster nesten like mye å bygge hus her som på Sortland. Hvor langt skal vi gå? Det er  ikke noe godt signal å innføre eiendomsskatt til folk utenfra, det er det siste gode vi har har. Jeg er helt imot dette, sa Viggo Willasen.

Nøvendig skatt

Ordfører Sture Pedersen mente at eiendomsskatten ikke er en skatt en betaler med lett hjerte, men at det er en viktig skatt.

– Frp kan gjerne stemme mot, men da vil jeg utfordre de på hvor man skal ta pengene fra. Skal vi overleve vår egen kommune, må vi skjøtte egen bo. Nå har vi hatt kniven på strupen lenge, og kan ikke ha det lenger, slo Sture Pedersen fast.

-Ikke fastlåst vedtak

Deler av debatten om eiendomsskatten handlet om hvordan innstillingen fra rådmannen skulle tolkes og hva det innebærer. Ordføreren understreket at selv om skattevedtaket om innføring av eiendomsskatt fra 2016 er gjort nå, betyr ikke det at det blir stående til evig tid.

– Det kan bli forandret av et nytt kommunestyret fra neste høst. Men det som vi gjennomfører nå, er helt klart. Det blir innført eiendomsskatt fra 1.1 2016. Saken kommer tilbake til kommunestyret, da gjør vi et vedtak. Dersom det ikke  kommer andre forslag i den perioden, blir det innført eiendomsskatt, sa han.

Vedtaket:

* Bø kommune skriver ut eiendomsskatt på verker og bruk i hele kommunen.

* Skriver ut eiendomsskatt på alle faste eiendommer i hele kommunen fra 1.1. 2016

* Eiendomsskatten er på to promille.

* Eiendomskatten betales i fire terminer.

* Kommunestyre behandler en sak tidlig i 2015 for å fastsette skattevedtekter, herurnder bunnfradrag og å oppnevne skattenemnd over overskattenemnd. Det må også tas stilling til takseringsgrunnlag for bolig, samt fritaksbestemmelser.