Det sier privatpraktiserende tannlege Rune Hilde på Sortland.

– Vi har noen pasienter med blant annet ekstrem tannlegeskrekk som klarer å gjennomføre behandling hos oss i løpet av året. De aller verste kommer aldri til legekontoret. Det er ofte snakk om kostnadskrevende behandling med et oppsamlet behov gjennom mange år, sier Hilde.

Tilbakeslag

Han mener at endringene som helsemyndighetene gjennomfører er et tilbakeslag både for pasienter og private tannleger, som fra nyttår har mistet retten til å gjennomføre slik behandling etter refusjon fra helsemyndighetene.

– Det er et stort behandlingsbehov hos disse pasientene. Mange har fått dokumentert sin ekstreme tannlegeskrekk hos lege eller psykolog, og etablert et godt tillitsforhold til sin lokale tannlege over lang tid. Nå må disse pasientene forholde seg til andre tannleger i det offentlige tannhelsetilbudet, sier Rune Hilde. Han antar at endringene har kommet etter at utgiftene til denne pasientgruppen har økt. Han understreker at dette er en mye brukt tjeneste som det har vært og vil være behov for.

Tilbud forsvinner

– Disse pasientene vil ikke lenger få gjort dette hos sin faste tannlege, som de allerede kjenner og stoler på. Det er litt kjipt med tanke på at både pasient og tannlege har brukt mye tid på å opparbeide tillit for å gjennomføre behandlingen. Det er heller ikke gunstig at det lokale tilbudet på området forsvinner fra Vesterålen.

Han kan ikke svare på om den offentlige tannhelsetjenesten lokalt kan ta på seg denne behandlingen, fordi tannlegekontorene allerede har mange prioriterte oppgaver. Spørsmålet er om noen står rede til å ta imot denne spesielle pasientgruppen i Vesterålen, sier Rune Hilde.