Det skriver partiet i en pressemelding onsdag ettermiddag.

– Vi er glade for å bidra i et valgteknisk samarbeid, og støtter Grete Ellingsen som ordfører i Sortland, skriver MDGs ordførerkandidat Toine C. Sannes.

Ikke naturlig å gå inn i konstellasjon med Frp

I pressemeldingen skriver hun at de støtter Grete Ellingsens visjon om en bred koallisjon.

– Men det er ikke naturlig for MDG å inngå i en slik konstellasjon, til det er de politiske forskjellene for store mellom MDG og f.eks. FrP, skriver hun.

Til VOL presiserer Sannes at det valgtekniske samarbeidet innebærer at MDG vil stemme for konstitueringen av Høyres Grete Ellingsen som ordfører.

– Vår avtale er med det som kommer til å være posisjonen om å støtte Ellingsen som ordfører, men siden vi vet at hun har med seg samarbeidspartnere i en politisk plattform som vi tradisjonelt står langt unna, har det ikke vært naturlig for oss å gå inn i et forpliktende samarbeid med de partiene som kommer til å samarbeide med Høyre.

Fortsatt uavklart hvem som skal samarbeide

Hvem som til slutt vil utgjøre denne posisjonen vet hun ikke. Hun henviser til Grete Ellingsen for å svare om hvem det foregår samtaler med, men påpeker at Frp har vært nevnt fra før valget.

– Jeg kan ikke svare på hvilke andre partier som er i lupen hos Høyre nå, for det tror jeg kan endre seg fra kveld til kveld.

Vil ha åpenhet i prosesser

Sannes legger i pressemeldingen vekt på at MDG vil bidra til en kultur i Sortland med større åpenhet i prosesser:

– Vi ser fram til et kommunestyre der man anerkjenner at flere enn sittende posisjon kan ha noe å bidra med.

Ifølge Sannes har MDGs gjennomslag de siste fire årene stort sett kommet med støtte fra Høyre og Rødt. Dette mener hun tydeliggjør at det er forskjell på lokal politikk og nasjonal politikk.

– Men vi tenker at vi skal få synliggjort vår politikk bedre ved å ikke være med i en koalisjon.

– Gir innflytelse på ett eller annet vis

På spørsmål om hva MDG får ut av å inngå valgteknisk samarbeid med posisjonen, og om de ser for seg en plass i formannskapet for eksempel, sier Sannes at det ligger i kortene at det kommer til å ha betydning for MDG.

– Men hva kan jeg ikke svare på akkurat nå. Den store kabalen er enda ikke lagt, men det kommer til å gi MDG innflytelse på ett eller annet vis.

Klokt å sikte bredt

– Vi i MDG synes det er veldig klokt av Grete Ellingsen at hun selv om hun kan styre Sortland kun med FRP og Høyre, ønsker et bredere samarbeid. Enten det er en koalisjon eller et løsere samarbeid sånn som vi har takket ja til. Vi tror at det er det som må til for å få Sortland «opp i flyt».

Hun påpeker at det gjenstår å se hvem som takker ja til samarbeid og hvem som velger å stå utenfor, men støtte prosjektet politisk.

På spørsmål om ikke MDG er redd for at hvert enkelt partis innflytelse vil bli utvannet når så mange partier inngår i samarbeidet med Høyre i midten, svarer Sannes at det er noe MDG har tatt med i vurderingen av de ulike alternativene, og at et samlet styre er enige om troen på at de får mest gjennomslag ved å være med i et valgteknisk samarbeid.

– Å ha en halv fot innenfor, men samtidig stå for vår politikk når det kommer til budsjett også videre.

Vekt på kommuneøkonomien

I pressemeldingen trekker MDG frem som det viktigste de neste fire årene å få kontroll på kommuneøkonomien. I tillegg har Sortland kommune andre store oppgaver, som bygging av ny havn, reduksjon i klimagassutslipp, ivaretakelse av naturen og et fungerende kollektivtilbud.

– Vi vil bruke de neste årene til å få synliggjort og få gjennomslag for MDG sin politikk, og ser fram til nye koster i kommunestyret, skriver hun i pressemeldingen.