Den norske romindustrien har på kort tid oppnådd betydelig suksess med en årlig eksportverdi på rundt 8 milliarder kroner, i en global industri som Morgan Stanley estimerer vil nå hele 1 billion dollar i omsetning innen 2040.

Det skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

– Den norske romindustrien har et betydelig potensial til å kapre en del av det sterkt voksende romindustrimarkedet. Med Andøyas strategiske beliggenhet i nord og direkte tilgang til polare baner, tilbyr Andøya utstrakte muligheter for forskning, trygg oppskyting og testing av romfartøy, sier regiondirektør for Innovasjon Norge i Nordland, Monica Ahyee i pressemeldingen.

– Dette gir Norge et fortrinn og en attraktiv plattform for nasjonale og internasjonale romaktører og tech-bedrifter som ønsker å etablere seg eller dra nytte av dataene som satelittene produserer. Her har Norge en unik mulighet til å ta en global posisjon, sier hun.

Rapporten Strategic Framework Andøy, som legges frem onsdag, er utarbeidet av et internasjonalt utvalg bestående av økonomer, turismeeksperter og strategiske planleggere, som i over 15 måneder har kartlagt hvilke muligheter som følger av økt romvirksomhet på Andøya.

– Det har vært inspirerende å kunne jobbe sammen med både næringslivet og offentlige aktører gjennom dette arbeidet. Både Andøy kommune, Nordland fylkeskommune og ulike romfartsaktører har vært avgjørende for å få arbeidet gjennomført, og de har virkelig imponert oss med proaktivititet, ambisjonsnivå og engasjement, sier leder av InvestIN i Nordland, Fredrik Korpe.

2.100 jobber innen 2040

Rapporten viser at å satse på romnæringen på Andøya vil skape jobber og bedrifter, både innen romindustrien og i støtteindustrier. Potensielt kan det skapes 2.100 nye jobber innen 2040 på Andøya, ifølge rapporten.

– Bærekraftig utvikling av den nye kommersielle romfartsindustrien på Andøya, og sameksistens med etablerte næringer, har vært et viktig fokus for oss i utarbeidelsen av rapporten. Øyas sosioøkonomiske og økologiske arv er viktig å ha med seg i den fremtidige utviklingen, avslutter Ahyee.