– Avklaringer skal gjøres videre hos FHI, der de da skal gjøre videre analyser av bakterien for å komme til bunns i hva det egentlig er for noe. Vi er ikke kommet noe nærmere et svar, sier smittevernlege Martin Larsen Drageset i Hadsel.

Et tredje barn ved samme avdeling i Søndre barnehage er blitt E.coli-syk, men hvor smitten kommer fra er foreløpig et mysterium.

– Det likner ikke på det første tilfellet. I det første tilfellet ble barnet veldig dårlig og ble lagt inn ved barneavdelinga i Bodø, men er nå på bedringens vei, sier Drageset.

Ikke tilknyttet nasjonalt utbrudd

Det pågår et nasjonalt utbrudd der over 20 barn er blitt syke med smitte av E. coli-bakerien EHEC.

Det er ifølge Folkehelseinstituttet det største EHEC-utbruddet man har hatt i Norge. Hamburgere og andre kvernete kjøttprodukter har inneholdt bakterier som er identiske med de som har gjort folk syke, og Nordfjord trakk i september flere av sine kvernede produkter fra markedet.

Ifølge smittevernlegen i Hadsel har ingen av de syke barna denne varianten.

– Under utbruddet i Trondheim ble det i den forbindelse gjort gentester av barn nummer en, og det viste seg at det ikke var sammenheng med det nasjonale utbruddet, sier han.

Har gjort smittesporing

Ifølge smittevernlegen viste det seg i det andre tilfellet at det var en annen bakterie som stod bak, som heller ikke er relatert til det første tilfellet.

– Det var litt overlappende smittevei og symptomer, men ikke det samme. Mattilsynet har gjennomført intervjuer og foretatt smittesporing, men de har ikke funnet noe. Hvor smitten kommer fra vet vi ikke – og det er ikke sikkert vi får vite det. For det er ikke alltid man finner det, sier Drageset.

Når det er enkelttilfeller er det langt vanskeligere å finne en smittevei, forklarer smittevernlegen.

– Hvis det er flere tilfeller, innenfor en region er det langt enklere. For eksempel hvis folk har spist det samme, om der er 12 personer som har vært på et sildelag og seks er blitt dårlige, da er det lettere å finne tilbake til smittekilden. Det er mye vanskeligere når det er bare èn, sier han.

Ingen rutinesvikt

Og når det gjelder pasient nummer tre, det siste barnet som er blitt sykt, så vet man altså ikke ennå.

– Dette barnet ble ikke så sykt som det første tilfellet, sier han.

Ved Søndre barnehage er det gjort en total nedvask av det aktuelle området som kunne vært affisert.

– I tillegg er det av mat som var åpnet blitt overlatt til Mattilsynet. Det er viktig å påpeke at det her ikke er mistanke om rutinesvikt fra barnehagen. Handling har skjedd effektivt fra barnehagens side, sier Drageset.

Som et føre-var tiltak har smittevernlegen diskutert med barnehagestyrer å ha et økt søkelys på hygiene i tiden fremover.

– Det er ingen mistanke om rutinesvikt fra deres side. Vi har prøver nå som er inne til analyse hos FHI når det gjelder smittetilfelle nummer tre, sier han.

Håndhygiene er viktig

E.coli bakterien finnes helt naturlig i tarmfloraen til mange dyr inkludert mennesker. Så er det noen E.coli bakterier som er sykdomsfremkallende.

– Forurensa mat er den vanligste smittekilden til bakteriene. Det er ikke rapportert om flere tilfeller hos barn eller voksne ved avdelinga. Slikt sett ser det lovende ut, men vi kan ikke si med sikkerhet at det ikke vil komme flere tilfeller før det er gått noe tid. Men sånn sett ser det lovende ut per dags dato, sier Drageset.

– Dermed er det ingen grunn for befolkningen til å være bekymret?

– Det er andre ting som det er viktigere å være bekymret for, som renta, global oppvarming og krig i Midtøsten, sier han.

Smittevernlegen har et godt råd til alle, og det er å vaske hendene grundig, uansett hva som skjer i verden.

– Som under korona, en påminnelse om god håndhygiene i forbindelse med toalettbesøk og matlaging, det er viktig og kommer alltid til å være viktig, slår Drageset fast.