Sortland barneskole fikk nye lekestativer for to måneder siden. Tre av disse har frem til nå vært innegjerdet og dermed utilgjengelig for elevene.

– Apparatene har rett høyde, men mangler et gummiunderlag som må monteres på. Så lenge de ikke er på plass er det ikke forsvarlig at apparatene tas i bruk. Slik det er nå er underlaget steinhardt, forteller rektor Elin Karlsen.

Brukt for tidlig

Hadsel Maskin monterte opp apparatene i månedsskiftet i november/desember. På grunn av tele i jorda fikk de ikke montert og lagt på de nødvendige gummimattene.

– Det er vanskelig å legge på gummimatter når det er tele, siden underlaget blir ujevnt og kan fort rives opp, peker Karlsen på.

Likevel ble apparatet tatt i bruk like etter montering. Det førte etter det Sortlandsavisa kjenner til, til flere hjernerystelser.

– Vi fikk aldri noen beskjed om at apparat var klart til overlevering, før de ble tatt i bruk. I den vesle perioden hadde vi dessverre noen få uhell, men vi fikk sperret av ganske raskt, sier Karlsen.

Sikkerhet

Karlsen understreker at skolen er opptatt av sikkerhet, og at apparatene ikke vil bli tilgjengelige før mattene er montert.

– Dette handler ikke om vrang vilje. Men apparatene skal være i orden etter forskriftene. Det er til syvende og sist mitt ansvar. Det er selvsagt kjipt for barna som ikke får ikke bruke utstyret fullt ut, sier hun, og forteller at det snart vil bli åpnet andre lekeapparater.

Til våren

Kurt Ivar Helgesen er prosjektleder for bygg og eiendom i Sortland kommune. Han forteller at det kan gå flere måneder før de avstengte lekeapparatane er klare til bruk.

– I verste fall må vi vente til våren. Vi kan ikke ha tele i jorda når det skal gjennomføres et arbeid som krever såpass mye nøyaktighet. Men vi har diskutert å få til en midlertidig løsning der vi fyller på sand, forteller han.

På spørsmål om de ikke burde vært tatt større hensyn til værforholdene i planleggingsfasen av monteringsarbeidet, mener Helgesen at det hadde vært vanskelig.

– Dette er selvsagt noe vi er klar over i forbindelse med alle anlegg vi monterer, men det er vanskelig å planlegge fordi vi er så avhengige av stabile temperatuer. Det vil derfor være et sjansespill, slår Kurt Ivar Helgesen fast.