I forrige uke ble det kjent at VG2 byggteknikk flyttes fra Sortland til Melbu fra høsten av.

Les også: Flytter byggteknikklinje fra Sortland til Melbu neste år

Flyttingen gjelder kun for det neste året, og kommer som følge av få søkere til linja. På Sortland var det åtte søkere, mens på Melbu var det sju. For at fylkeskommunen skal inn med en hel klasseressurs økonomisk, kreves minst 11 elever i klassen på Sortland, og 10 elever i klassen i Hadsel.

– 1/2 pluss 1/2 blir 1

Nå reagerer plasstillitsvalgt i Utdanningsforbundet, Christine Meisterlin, på vedtaket om å flytte elevene.

– Sortland videregående har sagt at om fylket dekker inn en halv klasseressurs på Sortland og en halv klasseressurs i Hadsel, så kan vi sørge for å dekke opp det resterende, og dermed kan vi beholde linja begge stedene, sier hun til VOL.

Om alle sortlandselevene nå søker seg over til Hadsel, utgjør det 15 elever totalt, og én klasseressurs' støtte fra fylket.

– For fylkeskommunen er det jo ikke noe dyrere å betale to halve klasseressurser, enn én hel, sier en oppgitt Meisterlin.

Les også: – Kan ikke rette opp en feil ved å gjøre en ny feil

Den siste halve klasseressursen kan skolen selv dekke inn ved å plassere byggteknikkelevene sammen med andre klasser i fellesfagene.

Skal opp i møte

I morgen, onsdag, skal saken opp for politikere, administrasjon og fagforeningsrepresentanter i et medbestemmelsesmøte i fylket.

Meisterlin tror imidlertid at det er for sent å få endret vedtaket, og tror de elevene som hadde søkt seg til Sortland må finne seg i å ta VG2 på et annet studiested, enten det blir Melbu, Fauske eller ved å bytte linje til VG2 Klima, Energi og Miljøteknikk, som fortsatt skal gå på Sortland.

– Elevene synes dette er veldig synd. Selv om opptaket og beskjeden om inntak uansett ikke er klar før til sommeren, var alle rimelig sikre på at de skulle komme inn på Sortland, da det kun var åtte søkere, sier hun.

– Vi har elever i disse klassene som bor i Andøy, Øksnes og Bø, som allerede har ordnet seg hybel. De vil få 45 minutters lengre reisevei, eller må finne seg ny hybel.

– Sjokkert og skuffet

Selv er elevene sjokkert og skuffet over vedtaket. I et åpent brev til fylkeskommunen skriver de at de får større utbytte på byggteknikk på Sortland, med lengre utplasseringer, og mer arbeid.

– Det er flere i klassen som ikke har økonomi til å leie hybel. Borteboerstipendet er for lavt for å betale for hybel, da man får 3.800 kroner i stipend hver måned, og en hybel på Melbu koster 3.000-5.000 i måneden. I tillegg må man ha penger til å kjøpe mat og slikt. Til dags dato (24.05.17) er det ingen billige hybler på Melbu på markedet, skriver de i brevet.

Plasstillitsvalgt Christine Meisterlin understreker at hun ikke er ute etter å «ta» linja på Melbu for noe.

– Vi tenker helhetlig for Vesterålen, og vi mener at det er helt mulig å ha linja begge steder neste år, sier Meisterlin.

Byggfaglærerne

Hun er også bekymret for de ansatte, som nå ikke vet helt hvordan tiden fremover ser ut for dem. Skolen jobber nå med å finne alternative løsninger, men er foreløpig helt i startfasen, og det er derfor uklart hva som vil skje.

– Om vi får et problem med overtallige stillinger vil det uansett være snakk om maks én fulltidsstilling, sier Meisterlin.