Alf Martin Martinsen har nok et nærere forhold til radiosignaler enn de fleste. Han er utdannet radio- og tv-montør, og er en av grunnleggerne av Radio Melbu som startet opp i 1986, og har vært aktiv siden.

– Antenneforhold alfa og omega

I år, 17. januar for å være helt presis, ble det nasjonale FM-nettet slukket i Nordland fylke. Dermed er det DAB som har tatt over som sender av de store radiokanalene. Lokale radiokanaler, som Radio Melbu og Radio Bø, sender fortsatt på FM.

Det har vært en del diskusjoner om hvorvidt DAB-signalene fungerer. VA plukker opp Martinsen der han bruker en stor del av sin fritid, nemlig Radio Melbu sine gule lokaler.

–Jeg tror nok at dekningen på Langøya er litt dårlig inn til Vik. Men hele Hadseløya er sikkert bra, spår Martinsen.

– Det har med utbygging og plassering av sendere å gjøre. På FM-nettet har  det vært noe problem ved Ekren. Antenneforhold er alfa og omega.

– Hvordan skal man montere DAB-radio i bilen?

– Følg anvisniningene nøye.

– Hva tenker du om at man fjerner FM-nettet?

– Det som er synd, er at de la det helt ned. De tvinger mye på folk. Dette krever en enorm utskifting, og plutselig så er det mange radioer som er ubrukelige. Jeg tror ikke vi var helt klare for det.

Martinsen styrer «skuta» mot yttersida, mens journalisten skrur på førerens favorittkanal.

– Jeg lytter alltid på P1, sier han bestemt.

– Mister felles plattform

– I gamle dager, når det var noe viktig som skulle ut til folket,  ble   meldingen kringkastet på P1. Det var vår felles plattform. Jeg husker at når man var på ferie, fikk man dødsbeskjeder på ni-timen. «Din far er død, ring hjem».

– Hvilke konsekvenser tror du utbytting av nettet kan få?

– Jeg er skeptisk til nyhetsstrømmen. Vi mister den felles plattformen. Vi fikk alle viktige nyheter på samme kanal. Nå er det et hav av kanaler, og det spilles veldig mye musikk.

Han understreker at man kan stille inn på trafikkmelding på radioen for å få trafikkbeskjeder.

Delt i regioner

DAB-dekningen fungerer helt perfekt rundt hele yttersida. Vi kjører mot hadselbrua og svinger inn til Langøya.

– Hvorfor fjernes FM-nettet?

– Økonomi. DAB er stort og dyrt å holde i drift. Det er snakk om store sendere.

– Fordelen med DAB er at enten så er signalet der eller ikke.

For der FM-kanaler tidligere  kunne høres selv når signalet var dårlig, blir det på DAB stille dersom kvaliteten ikke holder mål.

– Et annet fenomen som mange ikke er klare over, er at DAB er delt i regioner. Det er viktig å stille inn på ny region hvis man er på kjøretur mellom regioner.

– Skal Radio Melbu over på DAB?

– Nei, det blir en voldsom kostnad. Skal vi leve videre må vi fortsette på FM. Jeg tror ikke vi vil miste lyttere. Vi har en fast lytterskare, men vi vil nok ikke ekspandere.

Lokalradioen har krympet betydelig de siste årene.

– Tidligere var Radio Melbu stor. Problemet vårt er rekruttering av folk.

Hele veien mot Vik er signalene helt feilfrie. Ikke en eneste gang faller signalet ut. Det samme gjelder turen fra Stokmarknes til Melbu. Til og med på Ekren, der man tidligere har hatt problemer, spilles P1 for full musikk.