Randi Helene Vedal er utflytta andværing, og er nå på besøk i sitt barndomshjem på Andenes.

Vedal bor i Billingstad i Asker, men elsker å være nordpå, og natt til tirsdag tok hun bilder som er av svært sjeldent slag denne regntunge sommeren. Hva er vitsen med midnattsol når vi ikke får sett den på grunn av skyene?

Gummistøvler, boblejakke og pysjamas

Da Randi Helene Vedal våknet på natta, og så værsituasjonen som var utenfor, var hun snar i vendingen. Hun fikk kastet en boblejakke over pysjamasen og løp ut for å forevige øyeblikket. Og fint var det, at vesterålinger får sett at sola finnes, selv om den har dukket opp på et tidspunkt på døgnet.

– Ja, det er bra «tuillate» utflyttere som kommer heim og renner avgårde når midnattsola kommer opp. Det blir sånn når mam bor sørpå, når midnattsola kommer skyr man ingenting, ler Randi Helene Verdal, som hadde sin nattlige tur ut iført gummistøvler og boblejakke og lyseblå pysjamas.

– Hedigvis var det bare jeg og måsene som var ute. Jeg våknet klokka halv tre i natt, man skulle nesten tro jeg hadde midnattsolavarsel, for da var det blå himmel og midnattsol, og jeg var i fjæra før jeg visste ordet av det, sier Verdal.

Hun har lagt bildene ut på  Facebook og fått mange kommentarer. Trolig var hun den eneste nattevåkeren som fikk med seg fenomenet.

Et vakkert øyeblikk på Andenes, natt til tirsdag da midnattsola lyste opp. Foto: Ramdi Helene Verdal

– Dere har hatt en forferdelig juni i forhold til været sørpå, jeg har vært her bare i to dager og har allerde begynt å bli værsjuk, sier Verdal, som forteller om en juni måned der man har vært bortskjemt med sol, og der det har vært varmere i Oslo enn i Malaga.

– Det er praktfullt her

– Vi er hvert eneste år heime på sommerferie og skal være her en måned på ferie her, til 2. august, sier Randi Helene som også sørget for å få med seg Nordlystfestivalen i februar.

– Og vi har fått en ny tradisjon med at vi kommer hit og får med oss begynnelsen av adventen også, det er så mye som skjer her da, og veldig koselig, sier Verdal, som flyttet fra Andøya for godt i 1973 da hun startet å arbeide hos SAS.

Siden den gang har hun vært utflytta andværing, og har bodd i California, Bergen og nå Billingstad i Asker. Med hytte på fjeller på Gausdal og sommerhuset på Andnes er det nok å holde styr på. Sommerferieboligen er blitt renovert, og med hele fem soverom er huset et yndet sted å komme til for sommergjester.

– Vi får stadig besøk av overnattingsgjester og det er veldig koselig, sier hun.

Natt til tirsdag lyste det opp i været på Andnes, der det var både blå himmel og midnattsol. Foto: Randi Helene Verdal

– Å være her er veldig artig, da mamma levde kom vi hit i jula, men nå har vi heller tradisjonen med å få med oss førjulstida her. Jeg er i gjennomsnitt tre ganger i året på Andøya, men i år ble det en ekstra gang i forbindelse med en 60-års feiring, sier Verdal, som har mye familie, venner og bekjente på øya.

– Så jeg føler meg så velkommen når jeg kommer hjem og går i værret får jeg klemmer å hvert hjørne, sier Randi Helene som en en åpenhjerlig person som liker å gi av seg selv.

– Vi elsker øya, ikke bare Andøya, men hele Vesterålen og Lofoten jeg synes det er praktfullt her!

Andøypatriot på sin hals

Da Randi Helenes mor lå på sykehuset, brukte hun hurtigruta som transport fra Risøyhamn. Og hun har fått opplevd mye av kysten i øyriket. Nord for Tromsø har hun bare vært en gang, men i Vesterålen og Lofoten har hun fartet mye rundt.

– Hjertet mitt er i øyriket, absolutt. Folk kaller meg for en storpatriot, fordi legger ut mye fine bilder fra Andøya. Og det er mange i sosiale media som synes det er artig å se bilder fra Andøya. Jeg liker å reklamere for øya fordi jeg synes personlig det er ei fantastisk vakker øy. Med en gang jeg lander får jeg hjertebank, og synes det er herlig å komme hjem, sier hun.

Reginedagan og Sommer-Melbu er festivalen hun skal innom, og både kultur, konserter og kunstutstillinger er populært å få med seg, der er andværingen veldig interessert i.

Bønn om bedring

Får hun snart besløk fra slekt, som kommer torsdag neste uke og hun har i den forbindelse kommet med en instendig bønn til værgudene.

– Jeg ber til de høyere makter om at nå må det bli fint vær og ikke mer regn. Det går ikke an at dette sommerværet fortsetter, man blir værsjuk og amper, det går jo ut over både ekteskap og barneoppdragelse, ler hun.

Og dessuten er det mye triveligere å være utendørs i finvær.

– Jeg har bestilt både midnattsol og varmegrader, og har bedt de sende litt nordover fra Oslo. De har 30 grader og det trenger de alldeles ikke, de kan godt sende ti grader til oss, spøker hun.

Uværet til tross, hun nyter ferien på Andøya.

– Jeg er glad i øya, folket, naturen og kulturen, alt sammen. Det er bare skjønt!