– Der er gjort et stort omstillingsarbeid, og alle kommuner stiller opp for LVO. Nå er det opp til fylkeskommunen, sier Aasvik, som fikk tilslutning fra alle rundt bordet om at det er viktig å bevare orkesterforeningen.

Vil doble bidrag

Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo har allerede signalisert til den forrige fylkesråden for kultur at LVO er svært viktig.

Sture Pedersen mener kommunene bør brette opp ermene og gi mer for å beholde det unike orkesteret.

– Når vi sier LVO er viktig, så mener vi ikke det økonomisk fra regionen her, hvis vi ikke øker på med penger så det monner i forhold til de utfordringene vi har. Alle kommunene har økt sitt bidrag til to kroner per innbygger, men jeg mener at dette bidraget er noe som bør dobles, sier han.

– Mitt forslag er at om vi skal doble den innsatsen til LVO når vi slår oss på brøstet og sier at dette er viktig, sier Pedersen.

Frie midler

Viktigheten av at Vesterålen får beholde sine frie kulturmidler, som er på 200.000 kroner, var det bred enighet om i regionrådet, og dette er noe som skal tas opp.

– Vi minner om betydningen av kulturavtalen  og tar opp LVO spesifikt, for det er der jeg opplever vi er mest utrygge nå. Og de har budsjettmøte dagen etter, derfor er det ekstra viktig at vi tar dette opp, sier Siv Dagny Aasvik.

Tidligere har Aasvik, Tove Mette Bjørkmo og Karianne Bråthen gjort det de kan for å beholde penger til kulturavtalen i 2015 og 2016. Regionrådslederen ønsker at flere enn bare opposisjonen skal ta til orde for å få kulturpenger til Vesterålen.

Hun mener det må stilles sterkt fra regionen i møtet med fylkesrådet:

– Det er viktig at vi stiller bredest mulig fra Vesterålen når vi reiser på møtet. Det tas godt opp om alle ordførerne fra Vesterålen stiller, sier hun.