Denne uken har befal og lagførere heimevernsområde HV16202-Vesterålen vært samlet til øvelse på Andøya flystasjon. Fokus for øvelsen har vært utskifting av AG-3.

– Vi har vært 36 personer på øvelsen som nå har byttet ut AG-3 med automatgeværet HK416 eller maskinpistolen MP5. Begge fra leverandøren Heckler & Koch.

Alle neste år

– Det er kun Heimevernet i Forsvaret som er igjen på AG-3, og til neste år blir det øvelse med alle mannskapene i Vesterålen, totalt 223 personer. Da vil resten bytte ut AG3en, sier Tommy Andreassen, som er områdesjef for Heimevernet i Vesterålen. Under denne ukas øvelse har befal og lagførere testet de nye våpnene på skytebanen i Bjørndalen.

– Lettere og mindre

Lisa Sollie fra Sortland har bakgrunn som lærling i Forsvaret og er nylig innrullert i Heimevernet i Vesterålen. Hun byttet denne uken fra HK416 til MP5.

– Den største fordelen med det bytte er at våpenet er lettere og litt mindre, sier hun. Andreassen sier at for dem som bytter fra AG3 til HK416, så er det veldig stor forskjell.

– Det går både på vekt, rekyl og treffsikkerhet. Var man litt skuddredd med AG3, så er det helt borte med HK416 fordi det er et gassdrevet våpen. Tilbakemeldingene fra dem som har deltatt på årets øvelse er at de er fornøyd, sier han.

Flyttes fra Sortland

Heimevernet i Vesterålen har oppsettingssted på Andøya flystasjon, og øver årlig. Andreassen skryter av samarbeidet med Andøya flystasjon.

– De gir oss stor og god støtte og gjør en fantastisk jobb, sier han. Heimevernet har en treårig rullering på øvelsene.

– Et år, som i år, er det befal og lagførere, andre året er alle mannskapene inne, mens det tredje året er en fullskala øvelse i samarbeid med sivilforsvaret, brannvesen, politi og kommune, sier Andreassen. Fra i år får også Sjøheimevernet i Lofoten og Vesterålen Andøy som base.

– De skal nå settes opp på Andøya, istedenfor på Sortland. Det snakk om i overkant av 70 personer. Dette er bestemt fra distriktsledelsen i HV16 og har med oppdragene Sjøheimevernet skal utføre, sier Andreassen.

VÅPENBYTTE: Heimevernet bytter nå ut AG-3 med HK416 og MP5. – Denne uken fikk befal og lagførere i Vesterålen nye våpen under øvelsen på Andøya, sier områdesjef Tommy Andreassen. Her sammen med Lisa Sollie fra Sortland, som denne uke tok i bruk MP5 som våpen. (Foto: Tony Gulla Sivertsen) Foto: Tony Gulla Sivertsen