– Det er kjempestort at stortingspresidenten setter av tid til å prate med oss, og hører på det vi har å si. Vi gikk stort ut, og vi vil ha store svar, forteller lederen i Sortland ungdomsråd, Marelius Lind Johansen, til VOL.

Ungdomsrådet på Sortland inviterte på onsdag de ulike partiene på Sortland til «taco-prat». Der spiste de taco sammen og presenterte en rapport fra et tidligere møte med alle elevrådene på Sortland.

– De som deltok var mellom 10 og 16 år, så vi fikk mange forskjellige svar. Hovedpunktene vi diskuterte da var mobbing og fritidstilbud, sa Johansen på møtet.

Cirka fire av ti av dem som svarte i rapporten var enig i at det er mye mobbing på skolen. Det synes Johansen er for mange:

– Sånn kan vi ikke ha det. Konklusjonen er at det er et viktig, stort og for mange vondt tema, sier han videre.

Ungdomsrådet på Sortland, med leder Marelius Lind Johansen, presenterte viktige temaer for de ulike representantene på Sortland. Foto: Ingrid Larsen

– Over 100 ulike tilbud

Et annet viktig tema de hadde gått gjennom var fritids- og lavterskeltilbudene.

Til tross for at det er over 100 ulike tilbud og klubber på Sortland, mener ungdomsrådet at det er for lite informasjon å finne.

– Mange ungdommer ble sjokkert over hvor mange klubber og fritidstilbud vi har på Sortland, det er faktisk 135 forskjellige. Vi inviterte alle lagene og klubbene til å komme en dag å vise seg, men det var bare tre av dem som meldte seg på. Det er rundt to prosent, leste Johansen opp.

– Dårlige på å informere

Det er ikke bare fritidstilbudene de mente var for dårlig på å dele informasjon. Også Sortland kommune har i følge ungdomsrådet et forbedringspotensial.

– Bli flinkere til å informere, det kommer tydelig frem at kommunen må bli enda bedre til å nå ut til ungdom, sa Johansen, rettet til de politiske representantene i rommet.

Han lovte også å komme tilbake til rapporten på et kommunestyremøte.

Til VOL etter presentasjonen sa han:

– Vi gikk stort ut og forventer store svar.

Stortingspresident, Masud Gharahkhani, og varaordfører i Sortland kommune, Tove-Mette Bjørkmo, synes ungdomsrådet presenterte gode poenger. Foto: Ingrid Larsen

– Takk for at dere engasjerer dere

Stortingspresident Masud Gharahkhani, var også tilstede under presentasjonen, og innledet taco-praten med at det er viktig å engasjere seg i politikken.

– Jeg har vært mye rundt på videregående skoler og da møter jeg ofte mange som skal stemme for første gang. Det er viktig å delta og å bruke stemmeretten sin, fortalte han og takket ungdomspolitikerne for at de engasjerer seg.

Stortingspresidenten mener man må lytte til ungdommene:

– Det som gikk igjen var lavterskeltilbud og god informasjon. Det kan være man sitter i et kommunestyremøte og sier at «nå må vi få til bedre tilbud for unge mennesker» også sitter det bare godt voksne der. Da bør man lytte til dem det gjelder, sier han til VOL.