Vinner av Skreipotten 2023 er Øystein Falck og Sigurd Helmersen, studenter ved Fiskerihøyskolen i Tromsø, med deres oppgave «Lyssetting for å forsinke kjønnsmodning av oppdrettstorsk – kvantitativ analyse»

Skreikonferansen på Myre etablerte i 2022 et nytt masterstipend, Skreipotten, på kr 25.000, for studenter som skulle skrive masteroppgave som er næringsrelevant for fiskerinæringen, heter det i en pressemelding fra Egga Utvikllng.

De to studentene er svært takknemlige for tildelingen.

– For oss ble det en skikkelig motivasjonsboost da vi fikk vite at vi mottar Skreipotten. Det gir en ekstra motivasjon for å få til en så bra oppgave som mulig. Ikke bare for vår del, men også føle at den har en betydning for næringslivet og en næring i vekst er ekstra givende. Vi er ydmyke og takknemlige for å motta Skreipotten 2023, fastslår de i meldingen.

Skal presentere arbeidet på neste Skreikonferansen

Vinnerne ser frem til å presentere resultatene av sitt arbeid og deres foreløpige funn under Skreikonferansen 2024 som vil finne sted på Myre den 7. mars.

Skreipotten ble innført med mål om at flere studenter skulle velge å skrive masteroppgaver i samarbeid med bedrifter om relevante problemstillinger, og på den måten bidra til fiskeri- og havbruksnæringens bærekraft og utvikling.

Det kom inn mange søknader. Juryen, som har bestått av Vårinn Lassesen (Myremar), Nan-Iren Erdal (Lerøy Norway Seafoods), Børge Arvesen (Nordhavet), Ingrid Hovda Lien (UiT) og Nicklaes Damkær Thomsen (Egga Utvikling), forteller at alle oppgavene var relevante og viste potensiale, og de er svært imponerte over nivået på arbeidet lagt til grunn for søknadene som er sendt inn.

Øke verdi av norsk sjømatnæring

Juryen har vurdert søknadene ved å se på den verdi og potensiale hver enkelt oppgave har for videre utvikling av næringen, samt mulighet for å øke markedsverdi av norsk sjømatnæring.

I torskeoppdrett har det vist seg at kjønnsmodning er en av de største utfordringene tilknyttet kvalitet og leveranse av godt råstoff til verdensmarkedene. Dette er et problem som vil ha stor verdi for næringen å få svar på. Konsekvensene av kjønnsmodning kan være redusert kjøttkvalitet, uønsket tidlig slakt og høyere produksjonskostnader.

Videre kan gyting i merd føre til en uønsket innblanding i villtorskbestanden. Deres forskningsprosjekt har som målsetning å undersøke hvordan lysstyring påvirker kjønnsmodningsprosessen hos oppdrettstorsk, med det formål å bidra i utvikling av effektive metoder for å kontrollere kjønnsmodning i torskeoppdrettsanlegg.