Elektrifiseringen av Melkøya vil kreve store mengder kraft, og bruke opp en vesentlig del av kraftoverskuddet i Nord-Norge, advarer Christian Torset, førstekandidat for SV til fylkestinget i en pressemelding fra Nordland SV. Han kaller vedtaket håpløst.

– For oss som bor i nord vil dette bety at vi må betale strømpriser på linje med resten av landet, og at vi dermed mister en av ytterst få fordeler vi har sammenlignet med Sør-Norge, uttaler han.

Viktig at det bygges ut mer kraft

Christian Torset fra Sortland er i dag Fylkesråd for kultur, klima og miljø i Nordland Fylkeskommune, men uttaler seg i pressemeldingen som SV-kandidat.

Også Fylkesrådet har uttalt seg om regjeringens beslutning.

Fylkesrådsleder i Nordland, Elin Dahlseng Eide, uttaler i en annen pressemelding at vedtaket om elektrifisering viser hvor viktig det er at det bygges ut mer kraft i hele Nord-Norge.

– Dette gjelder vindkraft både på land og til havs, uttaler hun.

Fylkesrådsleder i Nordland, Elin Dahlseng Eide Foto: Rune Nybrott Hals

Fylkesrådslederen mener et nå er viktig at det bygges ut nok kraft og nettkapasitet i Finnmark til at elektrifiseringen av Melkøya kan gjennomføres.

– Her i Nordland står mange viktige industriprosjekter i kø for å realiseres. De trenger tilgang på kraft. Ny kraft er rett og slett nøkkelen for å realisere viktige industriprosjekter i hele landsdelen, uttaler Dahlseng Eide.

– Ran av nordnorsk næringsliv

Christian Torset mener det ikke er tvil om at det må kuttes i utslipp, men påpeker at gassen som ikke blir brent i Finnmark, vil eksporteres og forbrennes i utlandet. Dermed vil kuttene ha lite å si for de globale utslippene, selv om det norske CO2-regnskapet forbedres.

I pressemeldingen uttaler Kyrre Didriksen, som er femtekandidat for SV til fylkestinget, at elektrifiseringen innebærer et ran av nordnorsk næringsliv og industri for utviklingsmuligheter de neste ti årene.

– Det er ikke mulig å kompensere for denne kraften med vindkraft raskere enn det. Havvind er til dels umoden teknologi, og vindkraft på land er naturødeleggende og kontroversielt.

– Kroken på døra for industrieventyret

– Man kan lure på om dette delvis er en strategi for å presse gjennom vindkraftutbygging, sier Didriksen.

Han mener regjeringens plan innen få år vil lede til et kraftunderskudd i Nord-Norge.

– Det betyr at det ikke vil være rom for nye etableringer, at eksisterende næringer ikke får utvidet sin aktivitet, at annen elektrifisering ikke kan gjennomføres og at strømprisene garantert vil gå opp. Dette er kroken på døra for industrieventyret i nord, og sannsynligvis for håpet om å snu fraflyttingen også.

Nedbygging av Nord-Norge

Også FRPs partileder, Sylvi Listhaug, og energipolitisk talsperson, Terje Helleland, har uttalt seg om regjeringens beslutning.

Listhaug mener ifølge en pressemelding fra partiet at dette er et klarsignal for nedbygging av Nord-Norge, og frykter et skyhøyt konfliktnivå rundt utbygging av ny vindkraft.