– Vi er klare første uka i januar. Da tar vi de første turistene med ut for å se på nordlyset, sier Morten Ellingsen, som sammen med Marten Bril står bak det nye tilbudet til vinterturistene i Andøy.

Robert Svendsen med som guide

Turene vil vare i 3,5 time, og starter med en presentasjon, bilder og fakta om nordlys i Sea Safari-brygga.

– Så tar vi gjestene med ut til området ved Møsje. Der blir det enkel varm servering og kanskje noen aktiviteter, sier Ellingsen. Han legger til at de har kjøpt inn bålpanner og annet utstyr, så de er ikke bundet til Møsje som lokasjon.

– Vi har fått Robert Svendsen med på laget som guide, og Marten er fenomenal på foto, så turistene kan også få enkel opplæring i å ta nordlysbilder. I tillegg planlegger vi å ha et tilbud om at vi kan ta portretter av de med nordlyset i bakgrunnen, sier han.

– Man får rett og slett gåsehud

Bril forteller at de har mange gjester som spør etter et slikt tilbud, og at de tidligere har brukt å ta med turister ut på uorganiserte turer for å se på nordlyset.

– Nå vil vi gi de opplevelser, bål, mat og historier, sier han.

– Det handler også om å få turistene til å bli lenger i Andøy, og da vil det dryppe på de som driver overnatting, matservering og andre tilbud også, sier Ellingsen. Han sier at han har tenkt på å etablere et slikt tilbud i flere år, og da han luftet ideen for Bril var han med tvert.

– Vi har kjøpt inn alt av utstyr, og venter nå bare på et tilbud fra Andøy Taxi, så er alt i boks. Jeg har også satt mamma i sving med å strikke tykke luer, sier Ellingsen, som forrige vinter brukte mye tid på å teste nordlysforholdene i Møsje.

– Har dratt innover med bare ett liggeunderlag og lagt oss ned og kikket opp. Man får rett og slett gåsehud, sier han.

Naturbasert turisme i skuddet

Den første vinteren blir en prøvesesong. Blir tilbudet tatt godt imot, er etablering av et eventselskap et mulig trinn to.

– Naturbasert turisme er i skuddet, og der skal vi hive oss med, slår Ellingsen fast. Bril slår fast at de naturgitte fordelene burde tale for suksess.

– I Tromsø må de ut av byen og mange ganger helt inn mot Finland for å se nordlyset. Her ser du det fra du åpner døra og går ut, sier han