Endelig er det en uke med litt sol og varme i regionen, og da bør også solkremen hentes ut fra skapet. Men er den gamle kremen fremdeles brukbar?

Dette spørsmålet vet farmasøyt og førsteamanuensis Gøril Eide Flaten en del om.

– Holdbarhet i solkremer er todelt. Vi har holdbarheten til selve kremen, men også til solfilteret, sier Flaten på Universitets hjemmesider.

Gammel krem skiller seg

Hun mener man raskt kan se om selve kremen har blitt gammel, for da kan kremen skille seg/korne seg, samt at den kan lukte litt rart.

Når det kommer til solfilteret, som beskytter oss for de farlige UV-strålene, så er det ikke mulig å se om det har blitt ødelagt og gammelt.

– Har man en solkrem fra sommerferien i fjor, så er det ikke slik at den ikke kan brukes, men man skal være obs på at solfilteret kanskje ikke er like effektivt lenger, forteller hun.

Les også: 30 solkremer strøk i Forbrukerrådets test

Dansk test

Det danske forbrukerrådet gjorde en undersøkelse på utvalgte solkremer, og resultatet viste at solkrem som har vært åpnet i to år fortsatt er grei å bruke, men Eide Flaten mener man må ta høyde for hvordan man har oppbevart kremen i denne perioden.

– Hvis solkremen badet i sol på stranda i fjor, og også var med i kulden på påskefjellet i år, så er ikke holdbarheten god, bemerker hun. Selv anbefaler hun å ha kremen oppbevart på et mørkt sted, som ikke er for varmt.

I dag skal all kosmetikk være merket med holdbarhetsdato, og den forteller hvor lang tid produsenten garanterer at produktet skal virke etter å ha blitt åpnet første gang.

Les mer hos Universitetet i Tromsø