1. juli trådte nye regler om møteoffentlighet i kommuneloven i kraft. Blant de viktigste endringene er at det ikke lenger er mulig å lukke møter når kommunen eller fylkeskommunen skal behandle sin innstilling til årsbudsjettet. Det skriver fagbladet Journalisten.

- Vi ønsker en kommunal sektor som bygger på tillit, fellesskap og deltakelse. De nye reglene vil i enda bedre grad enn før legge til rette for dette, sier statssektretær Dag-Henrik Sandbakken i en pressemelding.

Fram til nå har det vært mulig å lukke møtene når formannskapene i Vesterålen har behandlet sin innstilling til årsbudsjettet. Den muligheten stenges nå.- Årsbudsjettet er kommunens viktigste sak og allmennheten bør ha fullt innsyn i hvordan politikerne ønsker å disponere fellesskapets verdier, sier Sandbakken.

De nye reglene er også endret for å gjøre det enda tydeligere når et folkevalgt organ har grunnlag for å lukke møter for offentligheten.

- Målet er at de nye reglene om møteoffentlighet skal være presise og enklere å bruke. Når reglene blir bedre, vil også formålet med reglene om møteoffentlighet bli bedre ivaretatt, sier Dag-Henrik Sandbakken.