I forbindelse med arbeidet med ny sammenhengende gang- og sykkelvei fra Sørvågen til Alsvåg skole, blir det også laget ny bru over Storelva, som den andre av i alt tre etapper i prosjektet.

Dagens bru består av stålrør i fylling, og er i dårlig forfatning. Derfor ble det bestemt at det skulle bygges ny bru litt lenger nord, noe som vil medføre omlegging av fylkesveien og den planlagte gang- og sykkelveien.

Bru-prosjektet tar Statens Vegvesen i sin helhet, mens fylkeskommunen betaler regninga.

Prosjektet har imidlertid blitt langt mer omfattende enn man først så for seg. Det skulle i utgangspunktet ut på anbud sommeren 2016, men det er fortsatt ikke gjort.

Det får en liten elvemusling skylda for.

Ekstra arbeid

Fylkesveien går over Storelva, som renner ut fra Alsvågvatnet og er en del av Alsvågvassdraget. Den er underlagt vassdragsvern, og er hjem til arter som laks, sjøørret og sjørøye. Men den har også en stor bestand av elvemusling, som er en rødlistet art.

– Elvemuslingen legger en del føringer for fremdrifta. Vi må ta hensyn til den i utførelsen av prosjektet, og i hvilke løsninger vi velger. Det har krevd ekstra arbeid, og gjør at det tar lenger tid enn vi hadde antatt, sier byggeleder Kjersti Skog i Statens Vegvesen.

– Men elvemuslingen har dere vært klar over hele tida?

– Ja, men det har vist seg at kolonien var langt større enn man først trodde. En løsning vi så på var å flytte muslingen midlertidig under bygging, men en nøyere gjennomgang av elveløpet viser at det står muslinger i alle kulpene ned mot sjøen, det er snakk om mange tusen muslinger. Da er det ikke bare å flytte på de, sier Skog.

Krevende anleggsprosess

En annen utfordring er riving av den eksisterende brua.

– Uttalelsen fra Fylkesmannen har hele tiden vært at ved forurensing i elva kan vi ta livet av hele kolonien, og det vil ta flere hundre år før den er tilbake i den stand den er i nå. Under arbeidet må vi derfor passe på å ikke søle masser i elva, sier Skog.

Det er disse utfordringene knyttet til å ivareta elvemuslingen man nå jobber med å finne løsninger på.

Byggelederen sier at saken prioriteres høyt, men at det er usikkert når de vil være ferdig med prosjektering.

– Vi har sagt at vi tidligst er i gang med bygging i høst, men det vet vi ikke sikkert enda. I prosjekter med slike problemstillinger dukker det ofte opp snublekroker, sier Skog.

Byggetid er beregnet til ett år.

– Vi skal legge om veien, bygge gang- og sykkelsti for kommunen og brua blir en del lengre enn den som er der nå. Arbeidet rundt elva vil være tidkrevende på grunn av muslingen, sier Skog.

Kan bli dyrere

Fylkeskommunen, som skal betale regninga, har satt av 37 millioner kroner til prosjektet. Hva de endelige kostnadene blir, vet man ikke før etter anbudsprosessen.

– Naturområder med rødlistede arter vil kreve en del tiltak, og det vil i de fleste tilfeller koste ekstra, sier Skog.

Skulle prosjektet bli mye dyrere enn anslått, må politikerne bevilge mer penger. Samferdeselsråd Wilfred Nordlund tror likevel ikke det er noen fare for at det blir stopp i prosjektet.

– Brua er i en slik tilstand at den må bygges, så det er er liten fare for at det stopper opp nå, sier Nordlund til VOL.

Storelva er en del av Alsvågvassdraget, og er hjem for store mengder rødlistet elvemusling, som må tas hensyn til i arbeidet med å lage ny bru.