Det sier administrerende direktør Elise Gustavsen i Reno-Vest til NRK.

Reno-Vest har over flere år hatt rollen som koordinator for ryddeaksjonene i Vesterålen. LoVeMar på Fiskebøl er en av samarbeidspartnerne bak ryddeaksjonene.

De to siste årene har mange frivillige, ofte skoleklasser, foreninger, bygdelag og mange privatpersoner, utført hele 362 strandryddeaksjoner i Vesterålen. Resultatet ble nær 200 tonn plast, nylon, isopor og mye annet.

I 2021 satte Vesterålen norgesrekord i strandrydding med 130 tonn søppel.

I år blir det etter all sannsynlighet ikke en organisert strandryddeaksjon i regi av Reno-Vest.

Og årsaken er enkel: For første gang på mange år har Reno-Vest fått avslag på midler til strandrydding i Vesterålen.

Administrerende direktør Elise Gustavsen i Reno-Vest. Foto: Innsendt

Kan ikke belastes innbyggere og næringsliv

– Vi har ikke lenger mulighet til å organisere og koordinere ryddeaksjonene i Vesterålen uten tilskuddet. Vi kan ikke organisere aksjoner, sette ut konteinere eller transportere avfall i år, og vi har ikke sekker eller utstyr til lag og foreninger som ønsker å rydde strender, sier Gustavsen ifølge NRK.

Hun utdyper med at renovasjonsselskapet ikke kan øke renovasjonsgebyret til innbyggere og næringsliv for å dekke utgifter til strandrydding.

– Det sier seg selv. Eierløst marint avfall kan ikke belastes innbyggerne eller kommunene, påpeker hun.

De to siste årene har Reno-Vest fått om lag 2,2 millioner kroner. I år hadde de søkt om 2,5 millioner per år i en toårig periode.

Oppfordrer til å fortsette ryddingen

I summen lå det finansiering av en halv stilling til å koordinere arbeidet. I tillegg kommer utgifter til leie, transport og utsetting av konteinere, behandling av innsamlet avfall, promotering, utstyr til rydding, og leie av båttransport.

Daglig leder Michal Reinholdtsen i LoVeMar skryter av Reno-Vests innsats, og sier samtidig at han ikke kjøper regjeringens argument om at statlige penger til strandrydding skal gi økt prisstigning og inflasjon

– Det er en litt tynn argumentasjon, mener han.

Han frykter for konsekvensene for dyrelivet når det kuttes i støtten til strandrydding.

Gustavsen i Reno-Vest oppfordrer lag og foreninger til å fortsette det gode arbeidet, og finne løsninger for å få dekket sine utgifter.