Da samarbeidsorganet RESO, det regionale samarbeidsorganetmellom Nordlandssykehuset og Vesterålen møttes for kort tid siden var detifølge varaordfører i Hadsel Inger Hopeikke på tale med ytterligere reduksjoner. Hope møtte nylig også i regionrådet, og heller ikke der var man informert om kuttoforslagene som onsdag behandles i Nordlandssykehusets styre.

- Det ble i RESO spurt direkte om dette, så forslaget som nå fremmes kommer som lyn fra klar himmel, sier Hope til VOL tirsdag.

Budsjettoverskridelser

Bakgrunnen for strakstiltakene som foreslås er budsjettoverskridelsegjennom årets fire første måneder for Nordlandssykehuset (NLSH) sett under ett.NLSH har de siste tolv måneder fått 50 færre døgnplasser/senger. Dette omfatterblant annet 27 senger i Psykisk helse-og rusklinikken, seks senger i Medisinskklinikk Vesterålen og sju senger i Hode- og bevegelse klinikken (fordelt med femi Lødingen og to i Bodø.

Framskrivning av resultat gir et underskudd på 40 mill kronerved utgangen av 2013, noe som tilsvarer et budsjettavvik på 62 millioner kroner.

Forslagene som fremmes:

For ikke å forverre den økonomiske situasjonen i foretaketytterligere foreslår administrasjonen å iverksettes strakstiltak for å økeinntektene og ta ned kostnadene:

1. Redusere med ytterligere med minimum 6 senger i Kirurgiskortopedisk klinikk, hvorav minst tre i Vesterålen. Total reduksjon i antallsenger i klinikken blir på 15 senger hittil i 2013.

2. Framdriften i moderniseringsprosjektet i kirurgiforseres.

3. De opererende klinikker og AKUM forplikter seg ifellesskap til å hente inn tapt virksomhet i 2013 slik at årets plantall nås.

4. Det innføres umiddelbar stillingsstopp. Dette innebærerat det ikke kan opprettes i nye stillinger uten godkjenning fra direktøren.

5. Det innføres umiddelbar ansettelsestopp. Dette innebærerat det ikke kan gjøres ansettelser i vakante stillinger/vikariater utengodkjenning fra direktøren.

6. Planlagt etablering av kreft sengeenhet (Jfr styresak47/2012) utsettes til etter 2013.

7. Planlagte kurs og konferanser for foretakets regning isiste halvdel av 2013 skal vurderes kritisk og endelig godkjennes av direktør.

8. HR avdelingen tar ned kostnader med 2 mill for resten av2013

5-døgnspost i Vesterålen?

Ovennevnte tiltak er ifølge administrasjonen ved Nordlandssykehuset ikke egnet til å vedvare over lengertid, men er ment for å skape bedre balanse i driften inneværende år. Samtidigjobbes det videre med å få på plass langsiktige tiltak, heter det.

I tillegg ønsker administrasjonen i Nordlandssykehuset ettersommerferien altså å få utredet om kirurgisk sengeposti Vesterålen kan omgjøres til femdagerspost.

Sterkt kritisk til forslagene

- Vel nok uttaler jeg meg nåsom ordfører. Jeg kan likevel ikke se bort fra den kunnskapen jeg som ansattved sykehuset har om funksjonene ved det. Jeg er dypt bekymret over forslagenesom nå ligger på bordet, sier Inger Hope til VOL.

- Når det gjelder forslaget om reduksjon på minimum tre sengeri Vesterålen, så vil sykehuset måtte redusere bemanning i henhold til dette. Dettemedfører at kompetent  pleiepersonale vil forsvinne fra stedet og det vilneppe være tilgjengelig i tilstrekkelig grad eksempelvis ved høyt belegg,sykemeldinger, fast vakt, i tilstrekkelig grad. Et aktivt fagmiljø vil tappesmed fare for at de unge ikke tør å etablere seg i Vesterålen med tanke påframtidig arbeid. Det ble redusert fra 25 til 22 senger i forfjor og i januarreduserte kirurgen til 20 senger - det med personellreduksjon som følge,påpeker Hope.

Frykter et "halvt sykehus"

- Enda mye verre er forslaget om å redusere til femdøgnspostved kirurgisk avdeling på sykehuset. Dette vil ha svært vidtrekkendekonsekvenser, langt utover det vi ser  her og nå. Kirurgiskakuttberedskap står i fare, og dermed også fødeavdelingen. Etter mitt syn vildette være en start på slutten for et fullverdig sykehus i Vesterålen, menervaraordføreren.

- Utredning av 5-døgnspost har så dramatiske konsekvenser atdet vil trolig bli nedstemt i styret. Jeg frykter at når det eventuelt skjer såvil man kunne akseptere hva som helst av andre forslag, bare for å slippe det«aller verste», sier Inger Hope.

- Finner oss ikke i det!

- Signalene om man vil redusere ytterligere isengekapasiteten i Vesterålen er alvorlig, og den politiske ledelsen i Hadselog regionrådet tar dette på største alvor og vil følge dette opp. Vi bygger etnytt sykehus som snart skal tas i bruk. Men hva blir igjen? Hva blir innholdeti det nye sykehuset? Vi ser at det ene etter det andre tilbudet forsvinner, ogsengekapasiteten reduseres ytterligere. Dette finner vi oss ikke i, siervaraordføreren.

Les forslaget i sin helhet: