En rekke medier har omtalt de amerikanske flyoperasjonene ut fra Andøya flystasjon. For tiden er det et amerikansk P8 Poseidon-fly på Andøya, men det skal angivelig komme fire fly til.

Påstanden er at Norge i dag ikke klarer å utføre overvåkingen av havområdene i nord på grunn av mannskapsmangel ved 133 Luftving på Andøya.

Aftenposten skriver at overvåkingsflyene som nå har kurs for Andøya, normalt opererer ut fra Island.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sier til Aftenposten at det kommer fire fly til Andøya og at det handler om en øvelse.

– Dette dreier seg om en øvelse som ble planlagt for veldig lenge siden. Det er en øvelse som omfatter overvåkingsfly, overflatefartøy og ubåter, der vi rett og slett øver på oppdraget vi har hatt i Barentshavet og Atlanterhavet i mange år, sier Bakke-Jensen til Aftenposten.

Ingen detaljer fra ambassaden

VOL har bedt den amerikanske ambassaden i Oslo om kommentar til de amerikanske flyenes operasjoner fra Andøya.

Her er svaret Ann McConnell: «U.S. Navy P-8A Poseidon aircraft often conduct Maritime Patrol Aircraft training and exercise operations on a temporary basis with the RNoAF and NATO partners out of Andøya Air Station. The routine operations increase proficiency and combined interoperability and support our regional allies and partners. In consultation with our Norwegian partners, we look forward to continuing this close cooperation once Norway shifts to Evenes Air Station for MPA operations.»

– Vil fortsette fra Evenes

Oversatt til norsk, sier McConnell at amerikanskje P8-fly ofte øver sammen med det norske luftforsvaret og andre NATO-allierte. Øvelsene gjør at man blir mer effektive og får bedre samhandling.

McConnell skriver videre at man ønsker å fortsette med slike øvelser fra Evenes etter at flystasjonen der er etablert som base for norske overvåkingsfly.