Forsvarssjefen la tirsdag fram årsrapporten for Forsvaret for 2017. Etter mange års underfinansiering og kutt er Forsvaret nå inne i en opptrappingsplan fram mot 2020. Dette blir gjenspeilet i økt aktivitet i året som er gått. Forsvarssjefen fortalte også om økt grad av norsk suverenitetshevdelse og tilstedeværelse i nordområdene.

– Et høyere nivå på den militære tilstedeværelsen i nordområdene er nå en ny normalsituasjon. Marinen gjennomførte 48 prosent av sin aktivitet i nordområdene i 2017 og med et kontinuerlig tilstedeværelse av minst én ubåt, sa Bruun-Hanssen i sin redegjørelse.

Også Hæren øver nå mer i Finnmark.

Mens det er forsinkelser på flere områder, blant annet innføringen av NH90-helikoptrene som er flere år bak planen, går imidlertid innføringen av det nye jagerflyet F-35 etter planen.

KONSEKVENSER: Uansett om FSTA skal videreføres, eller virksomheten må flyttes, blir konsekvensene store. Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen bekrefter at videre drift vil medføre restriksjoner for omkringliggende bygg og arealer på flystasjonen, men sier sjefen for e-tjenesten må svare for konsekvensene når basen for overvåkingsflyene legges ned en gang etter 2020. Foto: Alf Ragnar Olsen