Eukanuba Packaging Foto: Lennette Newell

– Katteeiere er ikke oppmerksom på hvor mye det er å spare på å gi katten tørrfôr av høy kvalitet fremfor boksmat, sier veterinær Carsten Glindø ved Fredrikstad Dyrehospital.

Han sier mange får seg en gledelig overraskelse når de går over til tørrfôr fra klinikken fremfor boksmat fra matbutikken.

– Har man flere katter kan besparelsen utgjøre en sydentur i året, sier Glindø.

Dagsbehovet til en katt på fire kilo er på hele 300 gram boksmat, mens den samme katten ikke trenger mer enn 60 gram tørrfôr.

Det betyr at en katt kan leve et helt år på 22 kilo tørrfôr, mens den vil trenge 110 kilo kattemat på boks.

Syk av feil mat

Veterinær William Bredal hos Iams/Eukanuba har sammenlignet utsalgsprisen for ett av de mest populære boksmerkene i dagligvarehandelen med tørrfôr fra dyrebutikker og veterinærklinikker over hele landet.

– Konklusjonen er at årskostnaden for en katt som bare spiser våtfôr er godt over 3000 kroner, men hvis den spiser tørrfôr vil utgiftene være på litt over tusen kroner, hvis man kjøper 15-kilos sekker.

2000 kroner spart i fôringsutgifter per katt er én ting, mange katteeiere er har også lite kunnskap om kattens ernæringsbehov.

– De fleste vet lite om kvalitet på kattemat, og mange tror boksmat er det beste man kan gi katten, i hvert fall at det er godt nok. Det er ingen selvfølge, sier veterinær Carsten Glindø.

Han understreker at katter trenger proteiner av animalsk opprinnelse og en rekke mikronæringsstoffer for å holde seg friske. Innholdet av disse bestanddelene varierer svært mye mellom ulike de ulike fôrmerkene.

Eksklusivt image

Glindø mener markedsføringen av flere typer boksmat, og ikke minst porsjonspakninger med kattemat, har gitt det et image som eksklusivt.

– I virkeligheten betyr det at man betaler mye for vann, og næringsinnholdet står ikke alltid i stil med prisen.

Vanninnhold i våtfôr til katt ligger ofte på 70-80 prosent. Derfor trenger en katt så mye mer av dette fôret enn tørrfôr.

– For å sikre seg at katten får et fullverdig kosthold, er det lurt å rådføre seg med veterinær eller ansatte på dyrebutikker med kompetanse på kattefôr, sier veterinær William Bredal i Iams/Eukanuba.