- Nesten 80 prosent av all sanseinformasjon ved bilkjøring kommer fra synet. Da er det livsfarlig å ikke sørge for at man ser godt. Dårlig syn er en viktig ulykkesårsak, sier Engebretsen.

Det har for lengst gått over til vinter på kalenderen, men på grunn av mildvær har bilistene fått en enda lengre mørk høst. På grunn av våt kjørebane, får man desto mørkere veier som gir dårligere sikt.

- Særlig i motlys stjeler svart, våt asfalt mye av sikten, sier Engebretsen.

Spontanutbrudd som "Oj, den så jeg ikke!" er velkjente i trafikken. Det er avgjørende at blikket brukes riktig for å orientere seg i trafikkbildet.

- Her er det viktig å ta noen forhåndsregler. Bruk mye spylervæske når du er ute å kjører også på lyktespylerne. Da får du alltid en klar rute. Det er ikke lett å holde bilen ren i disse dager, men prioriter i hvert fall bilvinduene. Ikke glem innvendig vask av vinduene. De er ofte mer møkkete enn du tror, sier Engebretsen.

Engebretsen anbefaler å vaske de innvendige vinduene med varmt salmiakkvann for å fjerne belegget.

Når minusgradene setter inn og isen setter seg på vinduene, har du like mye plikt til å ha klar sikt.

- Du må ta deg tid til å få klar rute før du setter bilen i bevegelse, sier Engebretsen.

Veitrafikkloven stiller også klare krav til hvor godt man skal se, og det er hver enkelt sjåfør sitt ansvar å se godt nok. Reaksjonsevnen din blir dårligere når du ser dårlig. Tall fra Transportøkonomisk institutt (TØI) viser at det er klar sammenheng mellom nedsatt syn og ulykkesinnblanding.

- God sikt er en plikt, avslutter Engebretsen.