Daglig leder og eier Mariann Lanesskog hos Vill & Vakker varslet i vår at hun lette etter nytt lokale, etter at samarbeidet og leieavtalen med Sax & Kam i Rådhusgata tok slutt.

– Ærverdig og velholdt

Det har hun funnet. Bedriften hennes, som fyller ti år i år, skal inn i første etasje i Hammergården i Torggata, et bygg som i 2017 fyller hundre år.

– Det er et veldig erverdig og velholdt hus. Her holdt tidligere Søylen restaurant til. Noen av søylene står her fortsatt, sier Lanesskog.

Her var det en gang i tiden mange restaurantbord med hvite duker.

– Jeg er blitt fortalt at barna ikke turte å gå inn her. De bare kikket inn på fru Rokkan, innehaveren, før de sprang videre og heller dro inn på gjestgiveriet på andre siden av gata, smiler Lanesskog.

SØYLER FØR: Restaurant Søylen på Sortland ble drevet av fru Rokkan i Hammer-gården (Jacob Johansen-gården). Bildet er tatt rundt 1952. Nå skal Vill & Vakker ta i bruk det gamle restaurantlokalet. Foto: Sigurd Skjegstad, brukt med tillatelse av Sortland Museum/Museum Nord
SØYLER NÅ: Enkelte av søylene fra den legendariske restauranten er fortsatt intakt. Foto: Gaute Bergsli

Fargebyttet

Bygget har ifølge Lanesskog også tidligere huset et vaskeri, klesbutikken Black & White, Uniklipp og sist kafeen Grillo.

Hammergården har i dag rødmalte treverk og hvite mur og er med sine hundre år en av Sortlands eldste bygninger og derfor vernet fra kommunens hold.

– I begynnelsen var faktisk huset hvitt og muren rød. Vi ser små, røde flekker innerst på muren på utsiden, sier hun.

RØDT FØR: Oppsmuldring viser at muren. Foto: Gaute Bergsli

Åpner i oktober

Vill & Vakkers leiekontrakten i de nåværende lokalene går ut 31. oktober. Virksomheten åpner i Hammergården i løpet av oktober, med offisiell åpning 14. november.

– Vi fyller ti år nå og kommer til å markere både nyåpningen og jubileet stort, sier Lanesskog og legger til at hun er fornøyd med å få dette som nytt lokalet når hun tross alt måtte flytte.

Rullesteiner og rullestoler

Det er to hybler og to leiligheter som nå blir slått sammen og gjort om til skjønnhetssalong.

I lokalene skal hun huse en lege, med godkjennelse fra fylkeslegen for småinngrep, fem behandlingsrom, massasjerom med rullesteiner og naturelementer, et pauserom og kurslokaler.

– Vi får det kjempebra her, med mye bedre plass. Mine ansatte gleder seg veldig til å begynne å jobbe i nye og større lokaler. Det er også fint at vi har en bakdør, slik at folk kan være anonyme om de drar til oss. Vi har nok mistet noen kunder ved å være der vi er nå, hvor det bare er én inngang.

1. august satte de i gang arbeidet med å pusse opp, etter at leietakerne hadde flyttet ut. Fortsatt gjenstår en god del før de er innflytningsklare.

– Vi trenger også en godkjennelse fra kommunen om bruksendring før vi kan åpne. Vi søkte i april, så ting tar tid, men vi regner med at det går i orden.

Lannesskog har kommet godt i gang med å pusse på pipa midt i lokalet, og da har hun pusset seg inn til den hundre år gamle originalmursteinen. Foto: Gaute Bergsli

Ny inngang

Hun er stolt av at hun flytter inn i et hundre år gammelt hus, med mye historie, og hun håper å skape en autentisk og hyggelig atmosfære i de lokalene.

– Vi skal bevare den gamle stilen, og jeg ønsker kun å ha møbler her som er minst 100 år. Jeg er også i dialog med en kjent vesterålskunster om å dekorere veggene med kunst, sier Lanesskog.

Inngangen er i dag på baksiden, men planen er å bygge ny inngang på fremsiden, ut mot Torggata.

– Fasaden skal bli i stil med huset. Vi får et lysskilt og en gammel dør vi har spesialbestilt. I tillegg vil bygget bli universelt utformet ved at vi får en nedtrekkbar rullestolrampe til venstre for inngangen og et spesialtilpasset behandlingsrom for rullestolbrukere inne i lokalet, forteller hun.

VINDU BLIR TIL DØR: Mariann Lanesskog kikker opp på det som skal gjøres om til hovedinngang til Vill & Vakker. Foto: Gaute Bergsli
FASADEN: Slik ser Lanesskog for seg at hovedinngangen vil bli seende ut, med noen justeringer.
Denne døra har Lanesskog spesialbestilt og skal bli hovedinngang. Foto: Gaute Bergsli

Mannen flytter i underetasjen

Lanesskogs ektemann Jimmi Lorentzen eide halvparten av Velo Data, som gikk konkurs i 2015.

Nå driver han Problemløsern, som satser på å hjelpe bedrifter og privatpersoner med alt fra graving, droneopptak, plombering, overvåkning og produksjon av reklamefilm.

Frem til nå har bedriften holdt til i Havnegata, i de gamle lokalene til Sortland Havn, men nå flytter også han bedriften inn i Hammergården.

Rita Skimten, som eier huset, har avviklet bruktbutikken som fra tid til annen har holdt åpent i underetasjen.

Lorentzen tar VOL med inn i sine nye lokaler.

– Jeg ble typisk nok henvist til kjelleren, ler han.

Rundt oss er det fylt opp av printere, droner og en rekke andre tekniske duppeditter.

– Det er litt rotete her nå, men det kommer til å bli bra å ha base her, sier Lorentzen.

SKAL LØSE PROBLEMER: Jimmi Lorentzen flytter firmaet sitt Problemløsern inn i underetasjen i Hammergården. Foto: Gaute Bergsli