Sortland kommunestyre vedtok før jul å sette av 500 000 kroner til etfrivillighetsfond, til støtte for lag, foreninger, kultur, ungdom og andretiltak.

Torsdag vedtok kommunestyret retningslinjer for fondet, menikke uten en krass debatt i forkant. Høyre og Frp har nemlig foreslått og fikkvedtatt flere endringer til rådmannens innstilling, endringer som venstresidamente ble fryktelig byråkratisk.

- Dette er en provokasjon mot lag og foreninger, sa OveEirik Jensen (Rødt).

- De store lag og foreninger som kan skjemaveldet, kommertil å søke. De små lagene vil kvie seg. Det enkle er ofte det beste, menteMarit Nordheim.

Slik er vedtektene

Høyre og Frps forslag til vedtak, som ble vedtatt, inneholderblant annet følgende punkter:

  • Det skaltillegges vekt dersom tiltak samsvarer med flere av de valgte innsatsområder ogstimulerer til innovasjon.

  • Tiltaketskommunale dimensjon skal tillegges betydning, slika t det kan gi effekt i flestmulig av kommunens innbyggere. Tiltakets forankring i Sortland kommune sineplaner skal vektlegges.

  • Prosjekteierskal stå som ansvarlig for gjennomføringen.

  • Det skal stillesprosjektfaglige krav til planene for gjennomføringen av tiltaket. Lavformaliseringsgrad av prosjektplaner kan i særskilte tilfeller kompenseres avat søker/avtalepart kan vise til god praksis for gjennomføring av tidligereprosjekt.

- Klipe meg i armen!

Gruppeleder Tor Hov Jacobsen (H) svarte på kritikken med åangripe meningsmotstanderne.

- Det er historisk at vi bevilger 500 000 kroner til etfrivillighetsfond. Vi kan ikke bevilge pengene og sette de på ei trillebår isentrum. Hvor mange problemer kan vi skape av noe som er så positivt, og gjøredet til noe negativt? Jeg må klipe meg i armen for å høre om dette er virkelig,når jeg hører denne debatten, sa Jacobsen.

- Dette er blant annet en utfordring til søkerne, saJacobsen.

- Ikke negativt

Mange gikk på talerstolen, etter hvert inkludert Aps gruppelederog eks-ordfører Svein Roar Jacobsen.

- Vi har tidligere hatt kulturmidler man kunne søke på. Såforferdelig nytt er det ikke.

- Ikke noe negativt - alle er enige om at dette er positivt.Det eneste som er negativt er at det kritiseres for å bli for byråkratiskeregler. Å karakterisere motstandere og gi dem en merkelapp om en negativholdning, det syns jeg ikke man skal gjøre, sa Aps Svein Roar Jacobsen.

- Hjelper ikke

Debatten gikk videre og flere gjorde mange besøk påtalerstolen:

- Dette er så byråkratisk at det blir vanskelig for lag ogforeninger å gjøre det. I tillegg må man ha en egenandel på 60 prosent. Jegoppfatter ikke at dette er noe som hjelper lag og foreninger, sa Ove EirikJensen.

Hvorpå Tor Hov Jacobsen (H) repliserte i debattens sisteord:

- Dette er et fond alle kan søke på, og hvis det ervanskelig å søke, så har vi for eksempel også Frivilligsentralen som kan biståi denne prosessen.