Selskapet Sea-Pro AS på Myre, tidligere Pelsdyrfôr, har vært pionerer innen foredling av restråstoff fra fiskeindustrien. Allerede på 60-tallet startet de å produsere fôr til pelsdyrnæringa av fiskeavfall, men da næringa forsvant, måtte de tenke nytt.

Siden 2008 har de eksportert melke, torskemager og ryggbein østover, hvor det som før var revemat eller ble kastet på hav, er gourmetmat for asiater.

Forbereder salg

Selskapet, som i fjor solgte fiskeslog for 9,1 millioner kroner, vurderes nå solgt.

– Det er ikke tatt en endelig avgjørelse, men vi har fått aksept fra generalforsamlinga om å forberede et eventuelt salg, og har fått foretatt en verdivurdering av selskapet, forteller styreleder Eskild Brønlund fra Sortland.

Selskapet var opprinnelig et andelslag, hvor aktører i pelsdyrnæringa i Vesterålen satt med andeler. Disse ble omgjort til aksjer da selskapet ble gjort om i 2008. Sea-Pro har i dag flere titalls aksjonærer, hvor den største eieren, Tore Per Olsen, ikke eier mer enn åtte prosent av aksjene.

– Mange av de opprinnelige eierne har falt fra, og aksjene har gått i arv. Dermed har det blitt stadig flere aksjonærer som ikke har vært med fra starten, sier Brønlund.

Større konkurranse

Det er en av årsakene til at de vurderer salg. En annen er at flere aktører vil etablere seg innenfor slog-feltet.

– Vi har basert oss på å serve fiskeindustrien og har hentet alt av slog i Øksnes. Nå kommer det andre inn i markedet, som er interessert i å utnytte solget, og det betyr også at prisen vi må betale for råstoffet øker.

Aksjene i selskapet er i vedtektene bundet til i 2018, og kan ikke omsettes uten godkjenning fra generalforsamlinga. Neste generalforsamling er i slutten av juni, om det blir aktuelt å innkalle til noe ekstraordinært, vil tiden vise.

– Har noen vist interesse for selskapet?

– Det er et par aktører i havna på Myre som har vist interesse, så for vi se hvordan det går, sier Brønlund.