Det viser seg også at flere ønsker å bli i Norge, ifølge ei pressemelding fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Norge har nå passert 31.430 ukrainske flyktninger. Totalantallet kan bli 70.000 innen utgangen av neste år, men det er høyst usikre tall.

I undersøkelsen er det innhentet informasjon fra ukrainske flyktninger, og gjort intervjuer med personell som har vært i nær kontakt med ukrainske flyktnigner etter ankomst.

Rapporten er utarbeidet av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, på oppdrag fra IMDi og UDI.

– Ukrainernes egne erfaringer og opplevelser når de ankommer Norge er viktig for oss. Vi må lære av hvordan denne flyktningkrisen håndteres. Kunnskapen denne undersøkelsen gir, vil hjelpe alle involverte aktører og aller viktigst: alle de som skal komme, sier direktør i IMDi Libe Rieber-Mohn.

Enkelte forbedringspunkter

Selv om det kommer fram mye positivt i rapporten, er det enkelte forbedringspunkter. Det har blant annet vært utfordringer med å nå alle flyktningene med forståelig og oppdatert informasjon. Over 70 prosent av flyktningene opplyste at de har hatt problemer med dette.

26 prosent svarte at de ønsker å returnere til Ukraina så snart krigen er over, og de fleste respondentene tror at de vil få et langvarig opphold i Norge.

– Nesten alle respondentene i undersøkelsen oppgir de ønsker å delta i introduksjonsprogrammet og lære norsk, for å kunne starte integreringen i det norske samfunnet, skriver IMDi.