Samlet fikk Røde Kors i Øksnes, Lødingen, Sortland Hadsel og Andøy inn 194.704 kroner til sitt arbeid gjennom Pantelotteriet. Panten kom inn fra butikkene i Vesterålen og utgjør en viktig inntekstkilde for det lokale Røde Kors.

– Vi takker alle som støtter oss med panten sin, sier Ronald Naustvik, som er områdeleder for hjelpekorpsene i Vesterålen, i en pressemelding.

Han sier det er svært betydningsfulle midler i det humanitære arbeidet deres, og ikke minst for hjelpekorpsene.

Totalt fikk norske lokalforeninger inn 57 millioner kroner fra pantelotteriet i fjor.

Og i Vesterålen gleder Naustvik seg over at man også har fått en ny lokalforening det siste året. Bø Røde Kors ble etablert i april 2022, og har som mål å få i gang hjelpekorpset så snart som mulig.

Samlet fikk Røde Kors i Øksnes, Lødingen, Sortland Hadsel og Andøy inn 194.704 kroner til sitt arbeid gjennom Pantelotteriet. Foto: Illustrasjonsbilde / Innsendt

Holder hjelpekorpsene i beredskap

Inntektene lokalforeningene i Vesterålen får inn fra Pantelotteriet skal blant annet gå til å holde hjelpekorpsene lokalt i beredskap, sier Naustvik i pressemeldingen.

– Det krever mye penger å drifte et hjelpekorps. Det er utstyr som må kjøpes og holdes vedlike, og nødvendig kursing av medlemmene.

Han opplyser også at de fem korpsene i Vesterålen til sammen deltok i 22 aksjoner i 2022. Aksjonene blir også stadig mer utfordrende grunnet økende fjellturisme og toppturtrenden, som gjør at de ofte skjer i utfordrende terreng.

– Vi opplever nå at stadig flere korps trenger mer egnet og nyere utstyr for å henge med i utviklingen. Flere korps har hatt store investeringer de siste årene til blant annet egne ATV-er, hvor midler gjennom Pantelotteriet har kommet godt med, uttaler Naustvik og oppfordrer til å fortsette å trykke på Røde Kors-knappen.

– For tiden fremover ser vi at det trengs kursing av nye medlemmer. Mange korps har vært preget av koronatiden og vansker med å rekruttere nye. Heldigvis ser vi nå at dette tar seg litt opp – men vi vil fortsatt gjerne ha med flere.

Rema 1000 på topp

I pressemeldingen sendt ut på vegne av Røde Kors og Pantelotteriet står det også hvilke butikker i Vesterålen hvor det har kommet inn flest midler til Røde Kors.

Den butikken der det er gitt mest er Rema 1000 på Sortland, foran Rema 1000 på Stokmarknes og Coop Extra Andenes.