Torsdag kom nyheten fra regjeringen om at det deles ut nær 200 millioner til utdanninger nært folk.

Det vil si at fagskoler, høyskoler, universiteter og studiesenter får mulighet til å tilby desentraliserte og fleksible utdanninger gjennom lokale studietilbud.

Vesterålen tildeles 2,5 millioner kroner.

– Dette er en lagseier for hele Vesterålen - takket være godt samarbeid mellom fagmiljø, næringsliv, kommunal sektor, Vesterålen regionråd, Universitetet Nord, og Regionalt kompetansekontor for Vesterålen og Lødingen (RKK), skriver Vesterålsrådet i en pressemelding.

– Skal folk ha mulighet til å bo, jobbe og ta utdanning i regionen, må vi ha et studiesenter i Vesterålen med de rette tilbudene. Nok folk med rett kompetanse er en nøkkel for videre utvikling av Vesterålen, sier leder for Vesterålsrådet, Karl-Erling Nordlund.

– Dette viser hva vi kan få til

Vesterålen regionråd opplyser om at de ga en arbeidsgruppe, med representanter fra privat og offentlig sektor, i oppdrag å kartlegge og utrede grunnlaget for et studiesenter i Vesterålen.

Arbeidet foregikk mellom november og februar 2023, og sikret en søknad til Tilskudd og drift av studiesenter hos Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Egga Utvikling bisto med søknadsarbeid i perioden.

– Dette viser hva vi kan få til, når vi kombinerer innsikt av høy kvalitet, samhandling mellom næringsliv og det offentlige, og jobber målrettet med felles front for å få finansiert løsningene vi trenger i Vesterålen, mener Nordlund.

Representantskapet, som består av ordførerne i Vesterålen, skal involveres i det videre arbeidet med etablering av studiesenter i Vesterålen.

Arbeidet skal ledes videre av Vesterålen og Lødingen Regionalt kompetansekontor kommunalt oppgavefellesskap (RKK).