Det store engroslageret vest for Kystvakta ble oppført i 1985. Lageret ble lagt ned 1. januar 2016, men allerede da hadde lokalet stått nesten tomt de siste to årene, da lokalet kun er blitt brukt som omlastingssentral.

Vil sette i gang raskt

Forrige torsdag ga formannskapet grønt lys til Marius Steiro, som skal gjøre om store deler av lageret til en Kiwi-butikk på cirka 2.300 kvadratmeter.

– Sortland har lite industri, så det er vanskelig å bruke bygget til det som det opprinnelig var regulert til. Det hadde vært synd om et så stort lokale nesten midt i sentrum skulle stå tomt, sier Steiro.

Han sier de umiddelbart vil starte arbeidet med å gjøre bygget klart til å huse dagligvarer.

– Målet er at Kiwi-butikken åpner i høst. Vi er i gang med å sende en byggesøknad, og vi ønsker å sette i gang så raskt som mulig. Allerede nå starter vi med å ta ned reoler.

Ikke tilfeldig med Kiwi

Steiro sier det ikke er den store ombyggingen som skal til, men kun en liten fasadeombygging og endring av det elektriske anlegget innvendig.

Hovedinngangen vil bli ved en av portene på nordsiden. Fasaden skal ellers tilpasse Kiwis egen mal for sine butikker.

– Vi vil ta utgangspunkt i Kiwi-malen, men også prøve å få et lokalt preg. Vi vil bevare buene med blåbyfargen.

Og det er ikke tilfeldig at det skal bli nettopp Kiwi her.

– Vi har vært i dialog med Kiwi i cirka 15 år. De er en del av Norgesgruppen, eieren av ASKO, som hadde engrosforretning her. Derfor har vi hatt et nært forhold til dem i mange år. Det har vært andre aktører som har banket på, men det var naturlig å videreføre samarbeidet med Kiwi.

Lang prosess

Steiro har hyret inn Rolf Lossius i konsulentselskapet Alpha Consult i arbeidet med å få dispensasjon fra byplanen. Arbeidet startet så tidlig som i september.

– Tidsmessig har det ikke vært så mye arbeid, men prosessen har gått over lang tid for å holde den gode dialogen inn mot det politiske. Det har vært nøkkelen til at vi har lyktes, sier Lossius.

De fikk Nordland fylkeskommune med på en befaring i område i oktober

– Da fikk de se fysisk hva dette handler om. Det var også viktig.

Rødt imot

Administrasjonen ville ikke gi dispensasjon fra byplanen, men flertallet i formannskapet stemte mot rådmannens innstilling.

– Jeg vil gi mye skryt til politikerne. De har vært veldig konstruktive for å hjelpe oss til en løsning, sier Steiro.

– Var dere trygge på at det skulle gå deres vei?

– Det er alltid spenning når det kommer en negativ innstilling fra administrasjonen. Da er ingenting gitt.

Rødt var det eneste partiet som stemte imot en dispensasjon i formannskapet. Christoffer Ellingsen var blant annet bekymret for at sentrum ville tappes for aktivitet.

– Må følge med i tida

Steiro tror imidlertid sentrum vil nyte godt av etableringen.

– Vi ser at matvarekjedene ikke ønsker å etablere seg i sentrum. Etableringer som Biltema og det nye Toyota-bygget vil dessuten skaffe Sortland flere kunder, som også kommer til å ta turen innom klesbutikken i sentrum. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle.

Han vil nå jobbe videre for å få et storhandelskonsept, uten at han foreløpig vil si noe mer konkret om sine visjoner for utviklingen av området.

– Harstad og andre steder er store konkurrenter. Om vi ikke følger med i tida, vil handelslekkasjen bare bli større.

stort: En stor del av denne hallen vil bli omgjort til å huse dagligvarer fra høsten av. Kiwi-butikken vil totalt bli på 2.300 kvadratmeter. Foto: Gaute Bergsli Foto: Arkivfoto/Gaute Bergsli
gledens dag: Rolf Lossius (til venstre) og Marius Steiro omtalte det som en gledens dag da formannskapet sist torsdag gikk med på å gi dispensasjon fra byplanen. Foto: Gaute Bergsli
skisse: Her vises en tidlig skisse av hvordan Kiwi-butikken kan bli seende ut. Nye skisser er foreløpig ikke klare. Skisse: Klausengruppen