Leder for NAROM, Arne Hjalmar Hansen, har allerede hatt møte med Statens vegvesen og presentert planene for dem. Det er snakk om å etablere en planetsti fra Oksebåsen, der NAROM og Andøya Space Center er lokalisert, til Andenes havn – mest sannsynlig i området ved fyret. Det finnes en lignende planetsti mellom Stokmarknes og Hadsel i Hadsel kommune.

Finansiering er i følge Arne Hjalmar Hansen neste steg på veien mot en planetsti på Andøya. Han mener at det ikke er snakk om de helt store kostnadene for å få dette realisert, og håper at planetstien skal være på plass i løpet av sommeren.

Start ved fyret

Det vil i følge NAROM-lederen være mest sannsynlig  at brukerne starter på planetstien i området ved Andenes fyr, og at den ender opp i Oksebåsen.

– En slik vandringssti skal brukes til å illustrere vanskelig fattbare avstander i tid og rom. Avstand og størrelser i solsystemet på en vandring fra Oksebåsen til Andenes skal skaleres slik at solsystemets ytterkant med planeten Neptun plasseres på Andenes. Etter hvert som man nærmer seg solsystemets senter i Oksebåsen, møter man planetene etter tur – Jupiter som den største vil være 133 mm – for til slutt å se Sola med en diameter på 1300 mm. Vandringen vil også gi en opplevelse av plasseringen av planetene, sier NAROM-leder Arne Hjalmar Hansen i en orientering om saken til Statens vegvesen.

Romskipet Aurora

– Etter at man har gått planetstien og lest den korte informasjonen som står på hver søyle, vil man på Romskipet Aurora sine hjemmesider kunne ta en Quiz for å sjekke hvor mye man husker. Deretter kan brukerne laste ned et sertifikat som bekrefter at man har gått stien og som sier hvor mange poeng man har fått, sier Arne Hjalmar Hansen.

From Whale to Space

Planetstien skal være et spennende bidrag til den pågående kursvirksomheten i regi av NAROM, innen blant annet astronomi, GPS og geologi. Planetstien skal også kunne brukes til geo-catching (orientering med GPS, journ.anm.) for skoler og barnehager. Den skal også kunne brukes i forbindelse med satsing på reiseliv i regi av Romskipet Aurora, der turister på hvalsenteret kan følge stien til Oksebåsen under mottoet «From Whale to Space».

For skoler og barnehager vil planetstien være en organisert aktivitet. Det betyr at aktivitetene vil bli ledet av lærere eller voksne.

Positiv

Statens vegvesen har i en uttalelse til NAROM nylig stilt seg positiv til etablering av planetsti langs deres veistrekninger, men setter en del krav til plassering av planetene.

Generelt må planetene ikke plasseres nærmere enn seks meter fra veikanten til fylkesveien og gang- og sykkelstien i sone med fartsgrense på 80 kilometer i timen. I 50- og 60-soner må avstanden være minimum tre meter.

– Dette er blant annet av hensyn til kollisjonsfare og vegvedlikehold, eksempelvis brøyting og kantslått. Dette vil også sørge for at skoleklasser og grupper får tilstrekkelig areal utenfor veiområdet når de står ved en planet, skriver seksjonsleder Jan-Åge Karlsen i Statens vegvesen til NAROM.

Skal ikke være ulempe

Statens vegvesen sier i henvendelsen at de ikke tar ansvar for skader eller ulemper som eventuelt blir påført på grunn av nærheten til fylkesvei 82.

– For planeten «Neptun» vil det være vanskelig å plassere den minimum tre meter fra vegkanten. Vi avventer derfor forslag om nøyaktig plassering av denne. Både «Neptun» og «Saturn» bør ha en viss avstand fra kryss og avkjørsler slik at skoleklasser og grupper ikke blir stående i kjørebanen. Planetene må heller ikke utgjøre en ulempe for drifts- og vedlikehold, sier seksjonsleder Jan-Åge Karlsen i Statens vegvesen i sin tilbakemelding til NAROMs forslag til plassering av planetene.

Trafikksikkerhet

Statens vegvesen håper ellers at det vil være fokus på trafikksikkerhet både før og under de organiserte turene som blir ledet av en lærer eller voksen.

– Dette kan innebære informasjon om hvordan man skal oppføre seg når man går langs veien. Ved kryssing av veien eller generelt opphold langs veien, ber vi om at folk ikke står ute i kjørebanen når de besøker en av planetene, sier Jan-Åge Karlsen. Han oppfordrer for øvrig til bruk av reflekser og refleksvester, spesielt på den mørke tida av året.

– Deler av solsystemet er i regulert område og deler av fortauet er driftet av Andøy kommune slik at noen av detaljene må avklares med kommunen, sier seksjonslederen.

Ønsker forlengelse

– Det er i dag gang- og sykkelsti fra Andenes til Toften, en kilometers avstand fra Oksebåsen. Vi håper at det blir mulig å forlenge gang- og sykkelstien helt fram til Oksebåsen etter hvert, slik Andøya Space Center har signalisert ønske om overfor Andøy kommune tidligere. Dette er spesielt viktig om vinteren, når både ansatte og elever ferdes på strekningen til og fra jobb eller studier, sier Arne Hjalmar Hansen til Vesterålen Online.

Teknisk sjef Arne Blix i Andøy kommune opplyser til VOL at han ikke kjenner saken, men vet at kommunen har mottatt noe informasjon om planene. Blix forventer å få en skriftlig henvendelse om saken fra NAROM, og regner med å ta saken videre i kommunens når de har fått satt seg inn i saken.