Dommerne under årets NM i hjemmebrygging var klare i sin sak da de kåret Tjeldnes til norgesmester i hjemmebrygging i helga.

– Ølet er brygget hjemme hos meg selv på Melbu. Jeg hadde laget en India pale ale (IPA), som er den største klassen i NM. Der gikk jeg til topps, sier en strålende fornøyd hjemmebrygger.

400 øl var sendt inn til de åtte forskjellige øltypene. Fra hver øltype ble det kåret en norgesmester.

Øl-interessen har eksplodert

Utstyret Tjeldnes har benyttet er miniatyrversjon av det større bryggerier bruker. Interessen for ølbrygging har eksplodert de siste årene.

Den legendariske Ølhallen i Tromsø er blant dem som har kastet seg på bølgen med 67 ølsorter fra tappekran.

Les også: -Største utviklinng siden "kvinnfolkan" kom inn

– Siden det er så mange som brygger øl nå, er det lett å få tak i gode råvarer. Hjemmebryggere kan kun skylde på seg selv dersom resultatet blir dårlig. Prosessen kan sammenlignes med matlaging. Har du de rette ingrediensene kan du lage like god mat hjemme som på restaurant, slik er det også med øl, forklarer Tjeldnes.

Bare på Hadseløya er det to hjemmebryggerier med oppegående produksjon.

Se videoreportasje fra Ush-bryggeriet på Stokmarknes: Kvalitet i hver dråpe

Bare en hobby

Selv om det er første gang Melbu-bryggeren tildeles NM-tittelen, har han deltatt flere ganger med gode plasseringer. Å ta hjemmebryggingen inn i den kommersielle verdenen er foreløpig uaktuelt, men han klarer likevel ikke korke ideen helt igjen.

– Risikoen er for stor og arbeidet er for omfattende. Som hjemmebrygger står jeg fritt, siden det er en hobby. Dessuten er jeg veldig glad i jobben min som lærer. Da får jeg i pose og sekk. Men jeg skal innrømme at tanken om å starte kommersielt bryggeri har streifet meg, sier Tjeldnes.

Han utdyper:

– Jeg ser at markedet for mikrobrygg øker raskt. Prognosene tilsier et doblet salg innen et par år. Vinmonopolet viser også vilje til å ta inn mange typer øl av norske produsenter. Det hadde vært morsomt å se ølet sin i butikkhyllene. Jeg tror de fleste hjemmebryggere bærer på en drøm om dét, sier Tjeldnes.

Kan få øl i produksjon

Å få eget øl i butikk kan bli en realitet for Tjeldnes i kveld. Bryggeriet Nøgne Ø er med å kåre ”Årets hjemmebrygger”. Med i konkurransen er de åtte øltypene som vant hver sin NM-tittel. Nøgne Ø velger ut én øl som de tar med i sin egen produksjon.

– Sist gang de gjorde dette, valgte de en IPA, så jeg tror ikke sjansene mine er så store nå. Jeg uansett så barnslig at jeg er mest fornøyd med å få diplom til å henge på veggen. Anerkjennelse er stas, sier Tjeldnes.

Hjemme på Melbu brygger han 10-20 brygg i året. Hvert brygg er på 25 liter øl.

– Jeg sitter ikke og super øl hele dagen. Jeg drikker ofte, men for å smake på ølen. Heldigvis har jeg en ølglad familie og mange ølglade venner. De deltar som regel i produksjonen og får sin andel av flaskene, sier Tjeldnes.

– Lages Norges beste øl på Melbu?

– He he, det er dine ord, men du kan si at den beste hjemmebryggede IPA lages på Melbu, så det er jo litt rett.