Øksnes Senterparti hadde i forkant av tirsdagens kommunestyremøte i Øksnes sendt inn en interpellasjon om vann- og avløpssituasjonen i kommunen.

I vinter har kapasiteten vært sprengt, og med ny fabrikk og et nytt industriområde under bygging i Myre havn er det behov for å sette inn tiltak. Kommunen har blant annet innkalt næringslivet til møte for å kartlegge deres behov fremover, og det er økende.

I en interpellasjon til tirsdagens kommunestyremøte i Øksnes stilte Senterpartiets Karin Nilsen spørsmål om hva kommunen gjør for å ivareta det økte kapasitetsbehovet.

Partifelle John Danielsen, som også er havnesjef i kommunen, tok også situasjonen opp i behandlingen av årets første budsjettregulering. Det er foreløpig ikke satt av ekstra midler til tiltak, noe Danielsen ytret bekymring over. Han ville ha kommunestyret med seg på å sette av midler i budsjettet til kortsiktige tiltak i påvente av mer langsiktige planer.

– Vi er der at det ikke er kapasitet på nettet for å drifte industrien i kommunen fra 1. januar 2018. Det er heller ikke satt av midler til å sette i gang kortsiktige tiltak, sa Danielsen.

Ap-representant Tommy Steffensen, som også er styreleder i Øksnes Havnevesen, kalte situasjonen for urovekkende.

– Jeg ser på dette med stor bekymring. Jeg håper det også er mulig å finne kortsiktige løsninger for å få mer vann inn til myreområdet, og der har vi ikke god tid, sa Steffensen.

– Må stole på administrasjonen

Fungerende rådmann, Elise Gustavsen, forsikret politikerne om at saken har høy prioritet i administrasjonen, og la til at det per dags dato ikke var behov for å foreta en budsjettregulering, da de ikke har noe overforbruk eller en sum å legge frem.

SVs Ellen B. Pedersen sa i et gruppeledermøte at politikerne her må stole på at administrasjonen jobber med saken.

– Jeg tror at vi nå må bli enig om vi har tillit til administrasjonen eller ikke. De har satt i gang et arbeid, og vi må ha tillit til at de tar tak i situasjonen, og kommer tilbake til oss om det er behov for midler, sa Pedersen.

Senterpartiet fikk ikke støtte for å sette av midler til tiltak i denne runden, men debatten om vann- og avløpssituasjonen kom opp igjen mot slutten av møtet da Sps interpellasjon ble tatt opp. Partiet ba også om at det blir fremmet en egen sak om dette til neste kommunestyremøte.

Begrensninger i vannforbruk

I sitt svar til Sp minnet ordfører kommunestyret om en svært utfordrende bemanningssituasjon for administrasjonen og spesielt teknisk avdeling, som fra i juni blant annet står uten ingeniør på driftsavdelingen.

– Som ordfører ber jeg om forståelse for situasjonen i administrasjonen, og vi må ha tillit til at de gjør det de kan innenfor små ressurser. I stedet for at de skal bruke tid på å utrede og forberede saker til oss politikere i denne saken, ønsker jeg at administrasjonen bruker sin tid på å finne løsninger, sa ordfører Karianne Bråthen (Ap).

– Det jobbes kontinuerlig med løsninger, og denne uken skal det avholdes et internmøte for å drøfte hvordan dette skal tas videre mot næringslivet. Tanken er, ifølge rådmannen, å besøke bedrifter og invitere til dialog for å eventuelt drøfte begrensninger i vannforbruk og avløpsutslipp for neste sesong og for fremtiden, fortsatte Bråthen.

Vil kreve store investeringer

Det jobbes nå med å revidere hovedplan for vann og avløp, som trolig kommer på politikernes bord våren 2018. Den vil medføre massive investeringer. Ordfører la fram eksempler på investeringer kommunen står foran for å øke vannkapasiteten:

• Det må bygges nye ledninger fra Trettendalen og Stavdalen til Myre• Vannbehandlingsanleggene må dimensjoneres opp• Det må bygges høydemagasin i Gossen• Det må søkes etter lekkasjer• Gamle vannkummer må skiftes ut• Det må etableres flere punkt/kummer med vannmålere

På avløpssida må det bygges nytt renseanlegg til rundt 20 millioner kroner, ledninger må omlegges og gamle rør må byttes.

– Industrien subsidieres

For å kunne gjøre disse investeringene må kommunen gjøre noe med gebyrreglementet.

– I dag subsidierer kommunen industri med lave gebyrer. Det betales bare for bruk av ferskvann, ikke for avløp. Dette medfører at økt bruk av sjøvann belaster avløpsnettet, uten at det gis gebyrer for dette. Industrien har satt seg mål å øke bruken av sjøvann, informerte ordfører.

Ordføreren fikk støtte av flertallet for et vedtak om at kommunestyret holdes fortløpende orientert om situasjonen, og Sps forslag om at det forberedes en egen sak om dette til neste møte, falt.

– Det egentlige spørsmålet er hvordan vi skal få gjort mest mulig til neste sesong. Å kreve en sak til neste kommunestyremøte, hvor administrasjonen må skrive sakspapirer til oss i stedet for å være ute og gjøre jobben, er ikke løsningen. Men det forutsetter at de gjør alt det de kan i denne saken, sa KrFs Tore Christiansen.