Fylkestinget i Nordland er samlet denne uka, blant annet for å ta stilling til ny tilbudsstruktur ved de videregående skolene i Nordland.

Innstillinga som foreligger innebærer følgende for Vesterålen:

  • Vg1 medier og kommunikasjon ved Hadsel videregående skole legges ned fra skoleåret 2018-2019, med påfølgende nedlegginger av Vg2 fra skoleåret 2019-2020 og Vg3 skoleåret 2020-2021. Det er ønskelig at skolen tilbyr programfag til valg innenfor medier og kommunikasjon til elever på studiespesialisering hvis dette er mulig.

  • VG 1 Bygg- og anleggsteknikk ved Sortland VGS legges ned fra skoleåret 2018/2019. VG2 klima, energi og miljøteknikk legges ned fra skoleåret 2019/2020.

  • Vg2 fiske og fangst opprettes ved Sortland videregående skole, avd. Øksnes fra skoleåret 2018-2019, forutsatt at dette skjer innenfor økonomisk ramme og de forutsetninger som allerede er gitt i tidligere vedtak.

  • Vg2 matfag ved Sortland videregående skole, avd. Øksnes legges ned fra skoleåret 2018-2019.

  • Fylkestinget ber fylkesrådet se på muligheten for en utdanning innen bearbeiding og prosessering av fisk som treffer fiskerinæringens behov for faglærte bedre.

  • Vg1 helse- og oppvekstfag ved Sortland videregående skole legges ned fra skoleåret 2019-2020.

  • Vg3 tannhelsesekretær ved Hadsel videregående skole legges ned fra skoleåret 2018-2019.

  • Vg3 apotekteknikk ved Hadsel videregående skole legges ned fra skoleåret 2019-2020.

Har investert stort på Melbu

Arbeiderpartiets Simon Johnsen sier til VOL at byggfag-saken har vært vanskelig, men at det ikke har vært et alternativ å opprettholde to like tilbud i Vesterålen. Innstillinga til fylkesrådet gikk ut på å legge ned tilbudet på Melbu. Posisjonen har nå snudd i saken. De opprettholder tilbudet på Melbu, og legger ned på Sortland.

Johnsen begrunner det slik:

– Men det er et stykke fra Bø til Melbu?

Det er de siste årene investert stort i lokaler til byggfaglinja på Melbu. I 2011 ble en ny bygghall på 400 kvadratmeter åpnet. Nylig er det også brukt åtte millioner kroner på en utvidelse av bygghallen.

Arbeiderpartiets Simon Johnsen. Foto: Privat

Næringslivet på banen

– I dette tilfellet kom byggebransjen i Vesterålen med en gavepakke til dere mot å opprettholde begge linjer. Det holdt ikke?

– Vi legger ikke ned i Vesterålen. Det vil fortsatt være et tilbud på Melbu, med mulighet for ungdommer fra hele regionen å søke seg til. Så må vi jobbe for å legge til rette og jobbe for fortsatt rekruttering.

At medielinja i Hadsel rammes, begrunner Johnsen med lave søkertall.

Sortland videregående skole avdeling Øksnes ser nå omsider ut til å få et VG2 Fiske og fangst-tilbud, men VG2 Matfag på samme sted legges ned.