I saken som Dinside.no nylig publiserte kommer det frem at mange legekontor tar betalt for SMS-tjenester i strid med regelverket som Helsedirektoratet har gitt. I løpet av et år kan disse småsummene for noen med helseproblemer komme opp i anselige summer.

Legekontor brøt regelverket En rask undersøkelse viser at Andenes legekontor også bryter regelverket og krever 6 kroner for hvert svar du motar ved bestilling av blant annet legetimer og resepter på SMS.Helsedirektoratet opplyser at de i 2016 ga legekontorene to år på å rydde opp. Legeforeningen gjør det klart i samme sak at de anbefaler alle sine medlemmer å følge Helsedirektoratets innstilling.

Nettside: Bestiller du timer, resepter eller tar annen kontakt med Andenes legekontor via sms-tjenesten på nettsiden til Andenes legekontor koster det 6 kroner per mottatt melding.

Kommunenes ansvar

– Kommunene har et ansvar for å følge opp at fastlegene og fastlegekontorene ikke pålegger pasientene gebyrer som er i strid med gjeldende regelverk, uttaler Forbrukerrådets Ann Kristin Vie til Dinside.no.

– Ulovlig praksis

Da VOL henvender seg til Helsedirektoratets avdelingsdirektør Steinar Mathisen og viser til et tidlig svar fra enhetsleder i Andøy kommune, Jørn Vollan, hvor han gjennom tjenestetilbyderen Helserespons forsvarer denne praksisen, fastholder avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Steinar Mathisen at denne praksisen er ulovlig. Han viser til tidligere uttalelse fra Helsedirektoratet om at kommunene har ansvar for å følge opp dette.

– Jeg tar ikke stilling til enkeltsaker, men på generelt grunnlag kan jeg si at denne praksisen med gebyr på SMS-tjenester er ulovlig, sier Steinar Mathisen.

Det er den enkelte kommune som har avtale med fastlegene i egen kommune og som derfor har ansvaret for å følge opp hver enkelt fastlege og sette i verk eventuelle sanksjoner mot legen dersom det skjer lovstridig praksis, heter det i Helsedirektoratets uttalelse om gebyrene.

Avdelingsdirektør: Steinar Mathisen i Helsedirektoratet. Pressefoto

Endrer praksis

Konfrontert med denne uttalelsen velger Jørn Vollan og Andøy kommune å snu og vil fjerne gebyrene for tjenesten inntil saken har blitt rettslig belyst:

– Min vurdering er at det fortsatt er uklarheter vedrørende saken, men jeg ser også at Helsedirektoratet er tydelig i sin presisering.

– I fare for at vi bryter lovverket har jeg besluttet av vi vil etterkomme helsedirektoratets pålegg, i alle fall i påvente av en rettsavgjørelse, om den skulle gi et annet utfall. For oss er det viktig at ikke denne tjenesten faller bort, da det er en tjeneste som vi er fornøyd med og som vi får mange gode tilbakemeldinger på fra pasientene, uttaler Jørn Vollan.

– Jeg vil henvende meg til Helserespons og be dem om å overføre oss til alternativ modell i tråd med helsedirektoratets tolkning, det vil si at vi vil overta betaling av gebyr så snart det er praktisk mulig, lover Vollan.

Går til sak

Helserespons går nå til sak mot Staten for å få gjennomslag for retten til å ta gebyr for SMS-tjenester de tilbyr legekontor, rettsak er berammet Oslo tingrett i slutten av mai i år. Da gjenstår det å se om loven blir stående eller om det blir en lovendring som tillater de nå regelstridige gebyrene hos legekontorene.