– Vi har fått tilbakemelding på at vi får møte, men møtet blir med Geir Molvik, som vi egentlig skulle ha møte med i forrige runde, sier Karianne Bråthen.

I dialog om møte 2. mars

I det forrige møtet som ble holdt mellom Øksnes kommune og Cermaq den 25. januar var styret i Cermaq kun representert med administrerende direktør Knut Ellekjær i Cermaq Norge as, regiondirektør Snorre Jonassen, og ansatte representant i styret.

Dette var ikke i forhold til intensjonen om møte med styret.

I forrige formannskapsmøte ble det vedtatt å sende et brev til konsernledelsen i Cermaq. I brevet beklager Øksnes kommune sterkt at de ikke fikk møte styret i Cermaq Norge, noe som var lovet.

– Vårt brev gikk denne gangen til konsernets øverste ledelse med forespørsel om å møte dem. Vi fikk ikke møte styrets leder sist, som er Geir Molvik, så slikt sett har brevet hjulpet oss. I og med at vi får et møte med han nå, sier Bråthen, som forteller at man nå er i dialog om et møte 2. mars.

– Vi skal prøve å få det til med at jeg reiser sørover og møter Molvik, sier hun.

Krass kritikk

I brever som ble sendt fra Øksnes kommune til Cermaq rettes det krass kritikk mot måten selskapet har opptrådt.

– Ja, vi er krass, men det handler om måten vi mener denne prosessen har vært gjort på. Vi var lovet at man skulle gjøre hva man kunne for å få solgt lakseslakteriet i Alsvåg. Det er gått lang tid og hva er egentlig gjort i forhold til dette, hvor stor innsats er lagt ned. Det er spørsmål vi stiller, sier Bråthen.

I brevet fra Øksnes til eier Mitsubishi Corporation ved styreleder Yu Sato pekes det på at Cermaq har uttalt at verdiene til selskapet ligger i prinsippet om samfunnsansvar, integritet og rettferdighet.

«I situasjonen vi nå opplever i kontakten med Cermaq og prosessen rundt salg av Alsvåg, mener vi at disse prinsippet ikke er ivaretatt. Videre vil vi anmerke at Cermaq profilerer seg som «The most transparent seafood compony in the world».  Når det gjelder salgsprosessen mener vi at disse visjonene ikke er oppfylt», skrives det i brevet fra Øksnes.

– Vi har ikke gitt opp

– Ennå er Cermaq en aktør i Øksnes med lokalitet på Sandset. Men akkurat når det gjelder denne saken, synes vi at de har vært for dårlige, sier Karianne Bråthen, som synes det er på sin plass å rette kritikk mot selskapet.

– Hva slags forventninger har du til møtet med Geir Mollvik?

– Det handler om å gi dem litt trykk og et signal om at vi ikke har gitt opp i denne saken. Det er mer for å holde trykket oppe mot selskapet, at de ser at vi ikke bare slipper opp. At de føler vi er på i denne saken, er viktig, sier hun.

I forkant av møtet med styreleder Geir Mollvik blir det avholdt et ekstraordinært formannskapsmøte den 26. februar, der det skal legges en strategi.

– Veldig merkelig

I brevet til Cermaq skriver ordføreren i Øksnes kommune dette:

«Når det gjelder salgsprosessen mener vi at disse visjonene ikke er oppfylt. Øksnes kommune ber derfor om en tilbakemelding som inkluderer møte med styreleder. Dette med bakgrunn i at Øksnes kommune og de ansatte opplever at prosessen ikke er i tråd med visjoner ogprinsipper til eierne Mitsubishi Corporation, da vi gjennom hele prosessen har vært forespeilet salg til lakseslakteri uten opphold.»

«Vi er også gjort kjent med at det foreligger bud fra potensielle kjøpere som ønsker å drive lakseslakteri. Hvorfor kommer ikke salgsforhandlingene til en ende, slik at forutsetningene om fortsatt drift blir gjennomført fra Cermaq?»

– Hvorfor de ikke har satt seg ned ved bordet fått en avklaring,  det synes jeg er veldig merkelig, poengterer Bråthen.

– Handler om ettermælet

– Det er forståelig at et selskap vil effektivisere og lage en stor fabrikk. Cermaq vil si at de tar samfunnsansvar i Nordland, det handler litt om hvilke briller du har på. Men det er noe med å forlate ett sted og legger ned, slik at de får et godt ettermæle når de forlater, sier hun.

– Hadde de fått det solgt, ville vi hatt en helt annen opplevelse av situasjonen enn slik det er nå. Det er helt forståelig det de har gjort, de grepene med å etablere en storfabrikk. Noe annet er å forlate med verdighet, sier Bråthen syrlig.