PRESISERER: Ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) i Hadsel.

– Når vi får kun seks dagers varsel på å svare, kan det gå litt fort, sier Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik.

VOL skrev tidligere onsdag at administrasjonen i Hadsel ønsker å stoppe det nye byggvarehuset på Sortland. Det er Coop som har planer om å etablere et stort byggvarehus og dagligvarebutikk på Strandskogjordet.

I et brev til fylkeskommunen uttrykker Hadsel-administrasjonen stor skepsis til planene.

Bakgrunn: Hadsel ville stoppe byggvarehus på Sortland – fylkesrådet sier ja

– Rådmannen var ikke oppmerksom på at Nordland har egne vedtak for kjøpesenter, og administrasjonen i Hadsel har uttalt seg på feil grunnlag. Høringsprosesser rundt dette gir ikke anledning til å uttale seg om hvilken type butikk et senter skal romme. Sortland har full anledning til å be om en dispensasjon for et så stort kjøpesenter, sier Aasvik.

Hun peker på at Sortland er kategorisert som ett av ti regionsenter i Nordland og har andre dispensasjonsregler enn nabokommunene.

Må tas opp i fylkestinget

Fylkestinget har vedtatt en egen bestemmelse når det gjelder kjøpesenter i disse ti regionsentrene.

– Vi har dermed ikke noen rett til å komme med en formell klage i denne saken. Dersom vi mener Nordland har en uheldig kjøpesenterpolitikk, må vi ta det opp med fylkestinget på generelt grunnlag, sier ordføreren.

– Vil dere ta dette opp med fylket?

– Det må vi analysere nærmere. Vi må se på utviklingstrekkene  de neste årene og vurdere om vi bør ta den generelle kjøpesenterpolitikken i Nordland opp med fylkestinget. Dersom det får konsekvenser for tilbudet i distriktene, bør fylkeskommunen se på regelverket på nytt, mener Aasvik.

– En fair sak

I fredagens formannskapsmøte i Hadsel vil Aasvik ta opp saken, selv om den i utgangspunktet ikke står på sakslista.

– Jeg har ingen grunn til å tro at vi er i politisk konflikt med Sortland i denne saken. Det er en ærlig og fair sak at Hadsel er bekymret for hvilke konsekvenser det vil få for næringslivet i egen kommune når det kommer et så stort kjøpesenter i nabokommunen. Vi har likevel ikke rett til å legge inn en klage mot innholdet i senteret. Sortland har sin fulle rett til å søke denne dispensasjonen på grunn av regelverket som er utformet av Nordland fylkesting, understreker Aasvik.

Les også: Ber om møte med kommunen om storhandelkonsept

– Var uforstående

Ordfører Tove Mette Bjørkmo ble overrasket da hun så brevet fra Hadsel-administrasjonen.

– Jeg mener administrasjonen i Hadsel svarer på en helt annen sak. Jeg stilte meg uforstående til begrunnelsen, som ikke hører sammen med dispensasjonssøknaden som fylkeskommunen har gitt klarsignal til. Det er en byggvareforhandler på nedsiden av det kommende bygget, og de har både i samtale med meg og i media hilst velkommen en ny etablering. Selv de har ikke uttrykt bekymring for økt konkurranse, sa Bjørkmo til VOL før Aasviks presisering.

Les også: Bjørkmo: – Dette må vi finne ei god løsning på

– Må heie på hverandre

Silvia Ovik, leder i Sortland Høyre reagerte også på saken:

– Jeg har fått mange reaksjoner fra folk på dette, og jeg har reagert selv på at Hadsel har lagt seg borti næringslivet på Sortland. Jeg legger til grunn at dette ikke er politisk.

Hun etterlyste en avklaring på om administrasjonens utspill hadde politisk støtte, før Aasvik altså kom med sin presisering.

– Jeg mener det er kjempeviktig med vekst og utvikling, og prosjektet på Strandskogjordet vil skape mange arbeidsplasser. Da må vi spille på lag og heie hverandre frem i regionen, sier Ovik.