I en rapport som er laget av Menon Business Economics for Olje- og enerdidepartementet (OED), slås det fast at en åpning for oljeboring i blant annet Lofoten, Vesterålen og andre områder i nord vil gi mellom 400 og 1 100 nye arbeidsplasser i snitt per år.

Den gjennomsnittlige økningen i regional verdiskaping vil ligge på mellom 800 millioner og 1,6 milliarder kroner avhengig av om man legger et lavt eller høyt sysselsettingsnivå til grunn, viser rapporten.

– Det er viktig å understreke at dette er anslag, men det vi vet fra alle andre steder i Norge, er at aktivitet på havet gir store ringvirkninger på land, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til NRK.

Ifølge rappoorten vil den største sysselsettingseffekten komme i den såkalte driftsfasen som starter rundt år 2025, men rapporten regner med en sysselsettingseffekt også i lete- og investeringsfasen. Samlet økning i arbeidsplasser er beregnet til mellom 13.000 og 37 .000, mens den samlede verdiskapingen er anslått til mellom 26 og 55 milliarder kroner i et 30-års perspektiv. Rapporten viser imidlertid store sysselsettings- og verdiskapingseffekter i de ulike regionene som kan bli berørt dersom man åpner for oljeboring i nord.

– En slik aktivitetsøkning vil gjenspeile seg i alle ledd i hele samfunnet. Alt fra primæraktivitet til reiseliv og servicenæringen. Det er i det hele tatt en stor vekstimpuls i regionen og i lokalsamfunnet, sier Borten Moe til NRK.

Han understreker imidlertid at denne rapporten ikke er en konsekvensutredning, men en kunnskapsinnhenting.