I 2014 ble Andøy notert på 328. plass. I år rangeres kommunen som Nummer 80 i Norge av 427 kommuner. Økonomibarometeret er en del av Kommunal Rapports Kommunebarometer. 11 økonomiske faktorer inngår i bladets rangering av norske kommuner.

– Bø trenger Senterparti-ordfører Avisa Kommunal Rapport har utarbeidet kommunebarometer. Kraftig

Økonomisjef Stein Ivar Johansen i Andøy kommune gleder seg stort over fremgangen til kommunen. Han forklarer at en av de viktigste årsakene til fremgangen er at kommunen har rapportert inn et «netto driftsresultat» på cirka 15 millioner. Det meste av dette er fremkommet ved at kommunen har et «mindreforbruk» på 13,8 millioner kroner. Summen på 15 millioner kroner utgjør 3,7 prosent av de samlede driftsinntektene. Staten har stilt som krav at kommunene bør klare 1,85 prosent. Andøy er med andre ord dobbelt så flinke som det kreves.

Johansen sier til Vol at kommunestyret senere skal bestemme hvordan overskuddet skal anvendes. Det skjer når regnskapet for 2016 skal behandles i kommunestyret. Han understreker at det er kommunestyret som bestemmer, men han håper at noe penger kan bli satt av i fond slik at kommunen bedre kan være rustet til å møte en regnværsdag i fremtiden.

-I 2015 brukte vi penger fra fond. For 2016 ligger det til rette for at vi kan styrke fondene. Så om det skulle skje noe uforutsett, for eksempel i skolesektoren eller innen pleie og omsorg så har vi litt å gå på. Ingenting er bedre for en kommune enn å ha en andel med egenfinansiering, slår han fast.

- Kan en erfaren økonomisjef som seg glede seg over tall som dette?

- Ja, jeg blir glad. Dette er et godt tegn. Det betyr at de økonomiske grepene som politikerne har bestemt, har gitt positive utslag. Jeg tror dessuten at vi har klart å oppnå de gode tallene uten at det har gått ut over tjenestene, sier Johansen.

Sortland kommune har jobbet hardt for å forbedre plasseringen sin på kommunebarometeret: Vil dra veksler på bedre plasserte kommuner Rådmann Rolf Lossius er fornøyd med 117.plass på årets kommunebarometer. Skryter av de ansatte

Ordfører Jonni Solsvik sier til VA at han ser på slike målinger med en sunn skepsis. Han vet at tallene ikke kan leses helt svart-hvitt, men han er soleklar i budskapet når æren skal fordeles:

-Jeg vil trekke fram jobben som hver enkelt ansatt i Andøy gjør. Det er deres gevinst at vi gjør så gode forbedringer, sier Solsvik. Han gleder seg over fremgangen, og peker på at dette ikke er det eneste området Andøy skårer godt på. For kort tid siden ble det kjent at to skoler, Andenes og Risøyhamn, hadde resultat i norgestoppen på nasjonale prøver. Også på dette området mener Solsvik at æren bør tilfalle kommunens ansatte.

Andøy skuffa over måling Røkla

De øvrige kommunene i Vesterålen plasserer seg mye mer beskjedent på bladet Økonomibarometer. Sortland er nest best i Vesterålen på 335. plass.

Kommunalt økonomibarometer
Kommune/rangering20172016Endring
Andøy80146-66
Sortland3353269
Hadsel34532124
37736611
Øksnes38034535