I april feirer Kystvakta 40 år, og de har virkelig slått på stortromma for å feire seg selv.

Blant annet blir det jubileumskonsert med Forsvarets musikkorps Nord-Norge og artist Maria Haukås Mittet i Møysalen 5. april.

Stoltenberg er æresgjest

Tidligere forsvars- og utenriksminister Thorvald Stoltenberg er æresgjest når 40-årsjubileet markeres både 4. og 5. april.

Flaggmester Knut Bjørkly, som har planlagt jubileumsfesten siden i fjor høst, mener Stoltenberg med rette kan kalles «Kystvaktas far».

– Han ledet Stoltenberg-utvalget, som fikk bygget Nordklapp-klassen og la grunnlaget for modellen vi har i dag.

Et stortingsflertall gikk i 1978 for å samle basen på Sortland.

Rundt 200 på gjestelista

Nå er det meste av programmet spikret foran storfesten, og gjestelista er lang.

Forsvarsminister Ine Marie Søreide-Eriksen, riksadvokat Tor Aksel Busch, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, politidirektør Odd Reidar Humlegård og Kripos-sjef Ketil Haukaas, ordfører Tove Mette Bjørkmo og flere tidligere kystvaktsjefer er blant de 60 gjestene som har meldt sin ankomst, i tillegg til cirka 140 forsvarsfolk.

– Sortland vil nok merke at vi markerer jubileet, tror Bjørkly.

Foredrag og debatter

Gjennom hele den første uka i april avholdes for øvrig Kystvaktas årlige seminar, hvor det vil bli flere foredrag og debatter for forsvarspersonellet.

Blant annet vil forsvarsministeren holde et foredrag om «Kystvaktens plass i norsk utenriks- og sikkerhetsplass i et fremtidsperspektiv».

Gir ut kystvaktbok

Til jubileet kommer også en ny bok om Kystvakta ut, skrevet av tidligere kystvaktsjef Arild Inge Skram, som gikk av med pensjon i 2013, har den siste tiden jobbet fulltid med å skrive boka, skriver Forsvarets Forum.

– Det er enormt mye stoff å ta utgangspunkt i. Først og fremst har jeg samlet informasjon gjennom nærmere 50 samtaler. Målet er å få frem essensen i historien og virksomheten.

Boka skal lanseres på Sortland 4. april

I 1998 kom en tilsvarende bok ut. «Havets voktere» ble skrevet av Jan P. Jansen og Per Christian Blichfelt.