Mandag meldte Meteorologisk institutt at værradaren på Trolltind i Andøy hadde blitt slått ut av vinden. Planen var å fikse kuppelen på radaren, som er sju meter i diameter, tirsdag. Slik gikk det ikke.

– Det var mer komplisert å fikse den enn vi trodde. Kuppelen består av mange radonplater, og en del andre spesialdeler som ikke akkurat er hyllevare, forteller seksjonsleder ved Meteorologisk institutt, Kjetil Stiansen til VOL.

Klar først i høst

Ifølge Stiansen er det slett ikke sikkert at radaren er helt oppe og går igjen før i høst.

– Det vil gå mange måneder, og det er ikke sikkert at det er i orden før ut i september. Fint og stabilt vær over en lengre periode, vil også være en forutsetning for at reperasjonsarbeidet vil kunne gjennomføres, forteller han.

Værradaren på Trolltind var ikke i den beste forfatning da lynet slo den ut mandag. Den fikk seg også en kraftig defekt for halvannen måned siden.

– Et lynnedslag i slutten a januar gjorde den ganske skadeskutt, og når den i tillegg ble rammet av nytt, ble den satt fullstendig ut av spill, sier Johnsen.

Mest uheldig for lokalfolket

Seksjonslederen synes selvsagt at det er dumt at værradaren vil være nede i lengre tid, men understreker at det ikke vil ha noe å si for arbeidet til Meteorologisk institutt.

– Det er selvsagt uheldig, siden det er et område vi ikke får målt over et såpass langt tidsrom, men det er nok mer uheldig for lokalbefolkningen, presiserer Stiansen.

Viser nedbør

En værradar er en radar (forkortelse for RAdio Detection And Ranging) som viser konsentrasjonen av nedbørpartikler (regn, snø, sludd, hagl) i et område rundt radaren.

Indirekte kan også vindforholdene bestemmes, ved hjelp av nedbørpartiklenes bevegelse.

En radar består av en sender og en mottaker, og radaren vil vekselvis sende og lytte. Radaren sender ut radiobølger, og det radiobølgene treffer vil sende en del av signalet i radiobølgene tilbake til radaren som et ekko.

Radarane er konstruert for å fange opp ekko fra nedbør, og jo kraftigere nedbøren er, jo sterkere ekko vil radaren få tilbake.