Kommune- og fylkestingsvalget nærmer seg, og tradisjonen tro reiser ungdomspolitikerne da rundt på skoleturne.

Mandag var turen kommet til Andøy. En av de som reiser rundt på skoledebatter er andværingen Jim Simonsen Jensen, som til daglig studerer statsvitenskap ved Universitetet i Nordland.

Stiller til valg

– Det er kjempeartig å komme hjem til Andøy, og jeg er veldig imponert over de engasjerte ungdommene her, sier han.

Jensen har vært medlem av Unge Høyre i tre år og stiller til valg både til fylkestinget og for Sortland Høyre i årets valg.

– Det er veldig viktig at vi har muligheten til å stemme ved valg, og at vi lever i et samfunn der grasrota får si sin mening hvert andre år. Hvilket parti man stemmer på, er ikke så viktig, som det at man faktisk bruker stemmeretten sin. Da viser man engasjement og det å bry seg om samfunnet man lever i, sier han. Debatten på Andøy var den første i en rekke på sju for den unge politikeren fra Andøy.

Øl, snus og nynorsk

Allerede fra starten var det de tradisjonelle temaene som preget debatten mellom ungdomspolitikerne.

– Hvorfor er det forbudt å kjøpe øl etter klokka 18 eller at snus er ulovlig på skolen for 18-åringene. Solarium er heller ikke lov for de under 18 år. Skal vi også forby sydenturer fordi du blir solbrent? Vi vil fjerne idiotiske forbud, sa FpU i sitt åpningsinnlegg. Unge Høyre fokuserte på videreutdanning av lærere, men var også innom tradisjonelle skolevalgtema som fjerning av nynorsk og flytting av eksamen til før russetiden.

– Man skal ha eksamensnerver og ikke fyllenerver på eksamen, mente de.

Psykisk helse

Miljøpartiet De Grønne slo et slag for fornybar energi og forbud mot oljeboring i LOVE.

Samme tema var Rødt innom, og de kritiserte også regjeringens skattelette og de andre partienes skolepolitikk, som gir mer novelleanalyse enn praktisk læring i yrkesfagutdanningene.

AUF vil ha flere helsesøstre og ta imot flere flyktninger fra Syria.

– Politikk handler om å ta et valg, om det er greit å ta imot flyktninger eller se på at de drukne i Middelhavet?

– Ikke overraskende at Unge Høyre og FpU undervurderer dere og vil selge seg på billig øl og snus, åpnet SV-representanten sitt åpningsinnlegg. Hun mener regjeringens testingen i skolen er med på å påføre unge psykiske problemer.

– De vil nok protestere, og si at psykisk helse er en av deres hjertesaker, men hvorfor bruker de da 12 milliarder til skattelette isteden for å satse disse pengene på psykisk helse?

– Nødvendig skittkasting

Andre tema ungdomspolitikerne var innom, var blant annet bevæpning av politiet, satsning på romteknologi og Orion-flyene.

Mest oppmerksomhet fikk kanskje eleven som spurte om skittkasting mot andre partier var det beste våpenet politikerne hadde når de stilte til debatt. D

e fleste partiene mente at kom fordi det var lett å bli grepet av temperaturen i debatten.

– Det har litt med å stille de andre partiene til ansvar når de kommer med løgner om hva de har gjort, sa SV-representanten.

– Man må ta tak i svakheten til et parti for å gjøre de oppmerksomme på den, mente Jensen, som etter debatten sier til Andøyposten at han aldri har opplevd at elevene stilte spørsmål ved debattformen.

– Det var veldig tøft å stille spørsmål om strukturen ved debatten, sier han.

Ble de klokere?

Men ble elevene noe klokere foran skolevalget 8. september? 16-åringene Fredrik Jensen og Erlend Alsos tror det.

– Jeg ble litt klokere. Debatten var artigst i starten, og nå skal jeg gå en runde på valgtorget for å høre mer om hva de ulike partiene står for, sier Alsos.

Han har ikke bestemt seg for parti ennå.

– Jeg er åpen for å høre hva partiene har å si, så får vi se hvem jeg ender opp med å stemme på, sier han.

Jensen sier han viste lite om hva partiene stod for før debatten, og at det nå står mellom to partier.

– Det er 60/40 mellom to partier i øyeblikket, så får vi se frem mot valget, sier han.