Bakgrunnen for reaksjonen er et intervju med Larsen på VOL tidligere i dag.

I saken sier Torgeir Larsen, som er et av flere medlemmer som er i hardt vær i teknisk hovedutvalg, at han føler seg ekskludert fra Ap. Teknisk hovedutvalg består av leder Torgeir Larsen (Ap), nestleder Inge Nilsen (H), Britt Mariann Olsen (Ap) Olav Lind (ØTL), Glen Stavøy (Sp/Frp) og barnas representant Tone Guldbjørsnen. Bakgrunnen for saken er at de gikk imot et forslag fra administrasjonen rundt dispensasjoner ved Kjærlighetshaugen på Myre.

Mer om bakgrunnen for saken, kan du lese i Alpha Konsulent sitt innlegg fra tidligere denne uken.

– Ap støtter nyvalg av hovedutvalg teknisk. Ut over det vil jeg ikke kommentere saken, sa en ordknapp Yngve Hansen til VOL tirsdag kveld. Bakgrunnen er at Ap mener Torgeir Larsen ikke har fulgt Ap sine valg som gruppe i teknisk hovedutvalg.

Hansen reagerer i dag sterkt på Larsens utsagn i intervjuet med VOL.

– Utgangspunktet for Arbeiderpartiets behandling av saken, har ikke noe med innholdet vedtaket i teknisk hovedutvalg å gjøre. Bakgrunnen er at vi hadde på et medlemsmøte i Arbeiderpartiet støttet administrasjonen sin innstilling i saken og vedtaket ble gjort kjent for medlemmene. Likevel gikk Torgeir Larsen mot det partiet hadde bestemt i teknisk hovedutvalg, sier Hansen og legger til:

– På bakgrunn av dette er medlemsmøtet klare på at tillitsvervet til Larsen ikke er utført godt nok og at vi vil at noen andre skal ta seg av det.

–  Sterke ord

Hansen reagerer også på at Larsen «strør om seg» med store ord:

– Kommuneloven gir oss mulighet å legge ned og endre utvalg i løpet av en periode. Det er ikke unik og ikke spesielt. At enkelte løfter opp og omtaler saken som «historisk» «lavmål» og «spesielt» er tatt ut av alle proporsjoner. Dette er noe kommunestyret kan gjøre etter loven.

Ap-lederen er imidlertid klar på at hans parti kun har meninger om sine egne medlemmer i teknisk utvalg.

– Vi legger oss ikke opp i andre partiers medlemmer. Vi bestemmer oss for hva vi mener om våre, så får de andre partiene snakke om sine egne. Så er det opp til kommunestyret å avgjøre hva som skjer med teknisk utvalg.

Kommunestyret i Øksnes består av 21 representanter. Det betyr at det å 11 stemmer til for å vedta nyvalg. Kommunestyret møtes førstkommende mandag.

Brudd på retningslinjene og vedtektene

Årsaken til mistilliten mot Larsen er klar, mener Hansen:

– Når det gjelder selve innholdet i saken fikk han beskjed før det ble behandlet i medlemsmøtet tidligere i år om at det ble det. Han har bekreftet at han mottok medlemsmøtet sitt vedtak 5. mai og hadde dermed god anledning både til å drøfte det med leder og/eller be om ny behadling i medlemsmøtet 7. mai. Møtet i teknisk utvalg var 8. mai.

Larsen hevder også at han ikke har fått innsyn i Arbeiderpartiets behandling av saken om medlemmene i teknisk utvalg:

– Det fikk han. Han har fått innsyn hele veien, sier Hansen.

– Det som er klart for medlemmene i Øksnes Ap, er at Torgeir Larsen gjennom sitt verv i teknisk utvalg, har brutt både retningslinjer og vedtekter i Arbeiderpartiet. De sier at det er medlemsmassen som bestemmer retningen til partiet og den har han gått stikk i strid med i denne saken.

På spørsmål om Torgeir Larsen vil oppleve noen konsekvenser fra partiet for oppførsel og uttalelser sier Hansen at det ikke vil forekomme.