Lærer Synne Meland, hovedrolleinnehaver Oskar Nøis Holter (10) og lærer Frode Sand viser frem en liten smakebit på det publikum skal få oppleve under musikalen i juni. Foto: Sanna Drogset Børstad

– Ho mamma sir at æ kommer til å bli en skuespiller. Sjøl satsa æ på å bli søppeltømmer, sier en rappkjefta hovedrolleinnehaver, Oskar Nøis Holter (10).

Han er med gjennom hele stykket når han, og de andre drøye femti elevene ved skolen, setter opp stykket «Finn Fant og nøkkelen som forsvant» på Bleik samfunnshus tidlig i juni.

Se en bitteliten smakebit fra stykket i videoen øverst i saken.

Miljøtematikk

Stykket er basert på Emil Skartveits musikalserie om Finn Englius Fant, og tematikken er miljøutfordringene verden står overfor.

– Hva handler stykket om?

– Det handler om at Finn Fant må finne en nøkkel, og redde verden. Sånn kort oppsummert, sier Holter.

Finn Fant får nemlig et stort oppdrag, der han må finne nøklene til framtiden. Akkurat hvordan det går, vil ikke skuespilleren, eller lærerne som står bak det omskrevne manuset, røpe.

– Men ho mamma veit plottet, for æ har øvd en gang sammen med ho, sier Holter.

Største av sitt slag

Selv om skolen har satt opp forestillinger før, har de aldri gjort noe av dette omfanget. Musikalen har vært i planleggingsfasen en stund, men det er det siste skoleåret det har vært jobbet ekstra med prosjektet, og spesielt intensivt den siste måneden.

– Dette er en baby som har vært svanger ei stund, det har ligget et par år, sier Synne Meland, lærer og en av primus motorene bak prosjektet.

Spesielt den siste måneden har arbeidet vært intensivert, og enda mer vil det bli frem mot premieren for alle skolebarna i kommunen 7. juni, og den åpne kveldsforestillingen 8. juni. I tillegg til at stykket tar for seg miljøspørsmål, har elevene jobbet med samme tematikk i andre fag.

– Vi jobber jo etter montessoripedagogikken, der alle fagene knyttes sammen. Det er naturlig for oss å trekke inn andre fag, som matematikk og samfunnsfag, i tillegg til musikk og teater, sier Meland.

Samarbeider med profesjonelle

De har et samarbeid med teaterklubben på Dverberg, som hjelper til med scene, lys og lyd.

– Ikke minst drar vi god nytte av den gode erfaringa til Svein Spjelkavik i teaterklubben, sier lærer Frode Sand.

Og dette er ikke kun en skoleforestilling for stolte foreldre og besteforeldre, ifølge lærerne.

– Folk burde kjøre fra hele Vesterålen for å få med seg dette. Det er en musikal av de sjeldne, lokker Meland.

– Det er så mange barn involvert, og det er gjort under profesjonelle forhold, legger hun til.

– Naturtalent

Lærer Sand forteller om en hovedrolleinnehaver som er et naturtalent, til tross for at det å stå på en scene er helt nytt for han. Vel, ikke helt nytt, ifølge Holter selv:

– Jeg har gjort det to ganger før. Nei, tre ganger om man teller med i kirka, sier han.

– Det blir gøy og skummelt å stå foran så mange mennesker. Det artigste med å være med er at jeg slipper unna en del teoritimer på skolen.

– Og nå må du være med på alle øvingene fremover, hver dag, sier Meland.

– Hver dag? Da slipper jeg unna skole, sier Holter og gliser fra øre til øre.

Sangene har han allerede lært seg, og replikkene jobber han fortsatt med. Det er mange som skal sitte, og selv om han har hatt god tid siden rollene ble utdelt like etter jul, må det fortsatt pugges og øves de neste ukene.

– Hvordan klarer du å huske dem?

– Jeg må det, fordi Synne og Frode maser på meg, sier han.

Fjerdeklassingen er også spent på om han må skrive autografer på vei ned fra scenen.

– Du skal ikke se bort fra det, svarer Meland.